Nova pravila za civilne dronove u EU

04.01.2021. 14:48 / Izvor: bug.hr
Nova pravila za civilne dronove u EU

Od početka ove godine počinje primjena Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2019/947 donesene 24. svibnja 2019.

Od 31. prosinca 2020. godine na snagu su stupila nova pravila koja reguliraju područje rada i korištenja bespilotnih letjelica u Europskoj uniji, a time, naravno, i u Republici Hrvatskoj.

Od početka ove godine počinje primjena Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2019/947 donesene 24. svibnja 2019., a koja se tiče pravila i postupaka za rad bespilotnih zrakoplova.

Između ostalog, svi vlasnici civilnih bespilotnih letjelica koji su bili evidentirani pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo za izvođenje letačkih operacija, sukladno Pravilniku o sustavima bespilotnih zrakoplova, moraju se ponovo registrirati. Ovom novom registracijom vlasnik drona smije izvoditi operacije njime u otvorenoj kategoriji u bilo kojoj državi članici Europske Unije. Prilikom registracije dobit će i jedinstveni registarski broj kojim mora označiti sve svoje bespilotne zrakoplove.

Početkom primjene spomenute Provedbene Uredbe, udaljeni piloti će prije izvođenja operacija bespilotnim zrakoplovima u "otvorenoj kategoriji" morati položiti teorijske ispite. "Otvorena kategorija" bespilotnih letjelica podijeljena je na tri potkategorije: A1, A2 i A3, na temelju radnih ograničenja, zahtjeva koji se odnose na udaljene pilote i tehničkih zahtjeva za UAS-e.

Sukladno odredbama EU svi UAS operatori se moraju registrirati kad unutar "otvorene kategorije" izvode operacije bespilotnim zrakoplovima dopuštene mase pri polijetanju od najmanje 250 g ili bespilotnim zrakoplovima koji u slučaju udara na čovjeka mogu prenijeti kinetičku energiju veću od 80 J ili bespilotnim zrakoplovima opremljenima senzorima koji mogu prikupljati osobne podatke osim ako je riječ o bespilotnim zrakoplovima koji se smatraju igračkama.

Više i detaljnije o registraciji UAS operatora sukladno Provedbenoj Uredbi Komisije (EU) 2019/947 i polaganju ispita za udaljene pilote koji planiraju izvoditi operacije u otvorenoj kategoriji moguće je pronaći na stranicama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU