Novi plan EU za smanjenje CO2 negativno će se odraziti na rast

16.05.2014. 15:27 / Izvor: EurActiv.rs
Novi plan EU za smanjenje CO2 negativno će se odraziti na rast

Novi plan Evropske unije čije je težište na smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2) za 40% do 2030. za posljedicu će imati pad evropskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od između 0,1% do 0,45%.

Novi plan Evropske unije čije je težište na smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2) za 40% do 2030. za posljedicu će imati pad evropskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od između 0,1% do 0,45%, pokazuju procjene uticaja novih ciljeva koje je Evropska komisija predložila u oblasti klimatskih promena i energetike. Koliki će biti pad zavisiće od toga kakav će sistem naknada za emisije biti uveden u sektorima koji nisu obuhvaćeni evropskim Sistemom trgovine emisijama (ETS). Težište nove strategije je na smanjenju emisije gasova, što su kritikovale organizacije za zaštitu životne sredine i neke članice zbog zanemarivanja značaja uštede energije i obnovljivih izvora energije za smanjenje emisije gasova. Takođe, ambiciozniji ciljevi za uštedu energije i obnovljive izvore, od kojih se odustalo, dugoročno bi se povoljnije odrazili na privredni rast.

Osim smanjenja emisija gasova za 40% do 2030. Evropska komisija predložila je u okviru novih energetskih i klimatskih ciljeva za period do 2030. godine da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na 27%. Predlog, međutim, ne predviđa obavezujuće ciljeve za članice.

Evropska komisija je u svom predlogu odustala od ambicioznijih ciljeva za uštedu energije i obnovljive izvore koji bi se dugoročno povoljno odrazili na privredni rast i smanjenje troškova.

 Čelnici EU institucija su pozdravili predlog kao istovremeno efikasan i "ekonomski obazriv" i isplativ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU