Odluka o čelnicima EU krajem augusta

18.07.2014. 09:55 / Izvor: EurActiv.rs
Odluka o čelnicima EU krajem augusta

Lideri EU nisu uspjeli da se 16. jula na sastanku u Briselu dogovore o tome ko će biti novi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost i naredni predsjednik Evropskog savjeta i ta pitanja su odložili za kraj avgusta.

Lideri EU nisu uspjeli da se 16. jula na sastanku u Briselu dogovore o tome ko će biti novi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost i naredni predsjednik Evropskog savjeta i ta pitanja su odložili za kraj avgusta. Članice EU, posebno one na istoku, smatraju da ne može biti dogovora o tim funkcijama dok se ne vidi kako će se podjeliti mjesta u Evropskoj komisiji. Bivše komunističke zemlje ne žele i da visoki predstavnik bude neko ko je popustljiv prema Rusiji.

Šefovi vlada ili država EU su 16. jula odlučili da do narednog vanrednog samita koji će se održati 30. avgusta pokušaju da postignu kompromis u vezi sa izborom predsjednika Evropskog savjeta i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy kome mandat ističe u novembru, rekao je da još nema konsenzusa "oko cijelog paketa", da je to šteta, ali da nije ništa dramatično. Ocijenio je da je "sasvim normalno da je za ovakva delikatna pitanja potrebno vrijemene".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su lideri EU naprasno shvatili da su raspodjela mjesta u Komisiji i izbog novog visokog predstavnika i predsjednika Saveta međusobno isprepleteni, piše portal EurActiv.com."Uvjerena sam da ćemo doći do rješenja korak po korak, etapu po etapu", rekla je ona.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da je konstatovano da visoki predstavnik ne može biti imenovan bez cijelog paketa. "A ne može biti cijelog paketa ako ne postoje izvestan uvid u sastav buduće Komisije", rekao je on.

Njemačka kancelarka je rekla da će lideri EU, pošto Junker predloži podjelu mjesta u Komisiji, odlučiti ko će nasljediti Ketrin Ešton i Van Rompeja na mjestu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost i predsjednika Evropskog savjeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU