EU / BOSNA I HERCEGOVINA

Plakalo: Pred BiH su četiri najvažnije, ali i najteže godine

Generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je danas u Sarajevu da su pred Bosnom i Hercegovinom u naredne četiri godine veliki izazovi.

25.08.2014. 12:10 / Izvor: Fena

Generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je danas u Sarajevu da su pred Bosnom i Hercegovinom u naredne četiri godine veliki izazovi, te da će upravo te četiri godine biti ujedno i najvažnije, ali i najteže za BiH.

"Nakon oktobarskih izbora, sve ono što se zove novi EU pristup prema ovoj zemlji morat će se početi implementirati, koliko god to neko želio ili ne želio, bolne reforme morat će se početi provoditi. U tom segmentu prije svega mislim na smanjenje birokratskog aparata, smanjenje adminstracije, a potom i reforme u sektorima poljoprivrede, gospodarstva, ekonomije", kazao je Plakalo.

Smatra da će industrijski sektor u BiH nakon toga dobiti jednu novu dimenziju.

"Međutim da bi se sve to ostvarilo potrebno je u cijelosti provesti reforme koje se tiču suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala, dakle poglavlja 23. i 24. o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, koja su željno očekivana od građana BiH, morat će temeljno zaživjeti u bh. pravnim sistemima, i svi oni koji se nađu među, ne tako baš sretnim zbog uvođenja ovih poglavalja, morat će odgovarati zbog svojih djela", dodaje.

Naglasio je da su četiri godine koje predstoje veoma važne, ali i teške, ali da se nada da će i građani svojim aktivizmom, konstruktivnim doprinosima kroz civilizirane i demokratske načine, dati podršku i hrabrost pojedincima i kolektivima, spremnim za reforme, promjene i unapređenje njihovog društvenog statusa.

"Bez tog povjerenja nije moguće napraviti bilo kakav napredak prema Europskoj uniji, kao i bez odnosa izabranih dužnosnika prema onima koji su ih i izabrali, odnosa poštovanja, rada i truda da se napravi bolje za sve građane", izjavio je Plakalo, saopćeno je iz EPuBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU