Pod znakom pitanja budućnost britanskog autosektora

08.08.2016. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Pod znakom pitanja budućnost britanskog autosektora

Buduće investicijske odluke vezane za Nissanovu tvornicu na sjeveroistoku Engleske zavisiti od ishoda pregovora o Brexitu.

Generalni direktor japanske automobilske kompanije Nissan, Carlos Ghosn, upozorio je da će buduće investicijske odluke vezane za Nissanovu tvornicu na sjeveroistoku Engleske zavisiti od ishoda pregovora o Brexitu, prenosi britanski list Guardian. Ghosn kaže da je "prilično optimističan" da će prevladati zdrav razum i da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati ključni partner Evropske unije.

Međutim, većinu kompanija, kako je rekao, zanima ishod trgovinskih i drugih pregovora između Britanije i EU kako bi mogle donijeti odluke o budućim investicijama. "Smatram da danas ne možemo govoriti o bilo kakvom utjecaju Brexita prije nego što vidimo koji je to novi status Ujedinjenog Kraljevstva. Najveći dio proizvodnje iz Sanderlanda (Nissanove tvornice u Britaniji) izvozi se u Evropu.

Dakle, očigledno je da je taj budući odnos između Britanije i EU veoma važan za nas", izjavio je Ghosn. "Mi smo prilično optimistični da će na kraju prevladati zdrav razum na obje strane, i da će Britanija nastaviti kao veliki partner europske zajednice", izjavio je Ghosn.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU