EU

/ POLITIKA

Pojačane mjere sigurnosti uoči novogodišnjih proslava u evropskim gradovima

Novogodišnji vatromet i ulične proslave su otkazane u Briselu, a posebne mjere se sprovode u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi.

31.12.2015. 09:52 / Izvor: Akta.ba

Novogodišnji vatromet i ulične proslave su otkazane u Briselu, a posebne mjere se sprovode u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi.

Istovremeno, turske obavještajne službe su saopštile da su osujetile plan za napade u Ankari tokom proslave.

BBC ističe i da je austrijska policija saopštila da je jedna "prijateljska služba" upozorila na rizik od napada u velikim prijestolnicama Evrope.

U cijeloj Belgiji su još od napda u Parizu 13. novembra podignute mjere bezbjebdnosti, a Brisel je pod posebnim mjerama.

I Pariz će biti za ovu proslavu biti drugačiji od uobičajenog. Nakon terorističkih napada u francuskoj prijestolnici odlučeno je da se otkaže veliki vatromet, ali će tradicionalno okupljanje na Šanzelizeu biti održano uz posebne bezbjednosne mjere. Tradicionalni performans na Trijumfalnoj kapiji će biti kraći od uobičajenog.

I Moskva i Berlin se na poseban način pripremaju za proslavu, iako zvaničnici u tim gradovima nisu saopštili da se strahuje od terorizma.

Crveni trg će biti potpuno zatvoren, dok je u Berlinu stavljena zabrana za pirotehniku i nošenje rančeva u krugu od jednog kilometra oko Branderburške kapije. Prilaz samoj kapiji je takođe ograničen.

London će održati tradicionalni vatromet, ali će među hiljadama ljudi biti 3.000 policajaca, uključujući i one sa teškim naoružanjem i dugim cijevima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU