Junckerov nasljednik želi Balkan u EU

EU / POLITIKA

Junckerov nasljednik želi Balkan u EU

Prema najnovijoj anketi, koju je u srijedu objavio evropski "Euronews", konzervativci će osvojiti najviše mjesta u Evropskom parlamentu.

04.05.2019. 11:43 Izvor: / Nezavisne novine

Manfred Veber, njemački političar konzervativne Hrišćansko demokratske unije iz Bavarske, i Frans Timermans, holandski socijaldemokrata i zamjenik sadašnjeg predsjednika Evropske komisije, imaju najveće šanse da u novembru zamijene Žan-Kloda Junkera na čelu najmoćnije evropske institucije, Evropske komisije.

Naime, zadnjeg vikenda maja održaće se izbori za Evropski parlament, a frakcija koja osvoji najviše glasova gotovo sigurno može računati s time da će njihov kandidat biti nominovan da vodi ovo izvršno tijelo EU.

Pored Vebera i Timermansa, određenu snagu imaju i evropski liberali, koje predvodi Belgijanac Gaj Verhofštat, te Njemica Ska Keler, vođa evropskih zelenih.

Prema najnovijoj anketi, koju je u srijedu objavio evropski "Euronews", konzervativci će osvojiti najviše mjesta u Evropskom parlamentu, 180, dok bi socijaldemokrate trebalo da osvoje 159 mjesta u parlamentu.

Pod uslovom da se ovakve ankete obistine, izvjesno je da bi u Junkerovu fotelju mogao zasjesti Veber. Ukoliko se ovaj scenario ostvari, to bi bila dobra vijest za zapadni Balkan, s obzirom na to da se Veber zalaže za nastavak proširenja EU.

U intervjuu za njemački "Focus" u četvrtak, Veber je rekao da bi prepuštanje zapadnog Balkana samom sebi moglo značiti opasnu destabilizaciju za cijelu Evropu.

"Ili ćemo mi pokušati ostvariti evropsku stabilnost na zapadnom Balkanu, ili će se nestabilnost zapadnog Balkana projektovati na Evropu. Ja želim evropsku perspektivu za taj prostor. Ali to ne znači da će članstvo u EU za ove zemlje biti brzo", rekao je Veber. Ocijenio je da Evropa ubrzo treba da bude konkretnija i da na praktičnim primjerima pokaže da želi pomoći tom regionu.

"Recimo, možemo tamo ukinuti roming. Možemo njihovim studentima proširiti ponudu kroz 'Erazmus' program. EU može sve te projekte finansirati na neki ograničeni period. Hajde da to uradimo. Ljudi treba da vide da imaju koristi od toga, da vide da ih EU želi", rekao je Veber.

Ukoliko Timermans sjedne u Junkerovu stolicu, zapadni Balkan takođe može računati da će imati predsjednika Komisije raspoloženog za nastavak proširenja.

Naime, prilikom nedavnog gostovanja na jednom evropskom forumu u Briselu, Timermans je rekao da je proces proširenja važan jer će pitanje granica, za koje je rekao da su uvijek bile povod za sukobe, biti manje relevantno.

"Ono što je Evropa značila za Francusku i Njemačku i sve druge zemlje nakon pada Berlinskog zida, želimo i za zapadni Balkan. Ja ću uvijek strasno zagovarati proces integracije zapadnog Balkana u EU. Rekli smo da se to ne može desiti tokom mandata ove komisije i Žan-Klod Junker je bio veoma jasan u vezi s tim, ali to će se desiti u budućnosti", rekao je Timermans.

Iako Veberovi konzervativci vode u anketama, evropski mediji upozoravaju da će puno stvari zavisiti od uspjeha koji će ostvariti populisti i nacionalisti. Očekuje se da oni osvoje oko petinu ukupnih mjesta u parlamentu, a postavlja se i pitanje kako će se postaviti stranka Viktora Orbana, mađarskog premijera, koja je sada dio konzervativne koalicije, ali se spekuliše da bi se mogao pridružiti desnijim snagama. Ako do toga dođe, jezičak na vagi bi mogao prevagnuti u koristi Timermansa. Bilo kako bilo, zapadni Balkan i s jednim i s drugim kandidatom ima dobre šanse za nastavak integracija, osim ako populisti ne ostvare iznenađenje boljim rezultatom, što bi onda moglo značiti dalju neizvjesnost za Balkan.

Posljednje ankete

180 mjesta konzervativci

159 mjesta socijaldemokrate

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU