EU trgovina: Nemaju svi istu korist od jedinstvenog tržišta

EU / POLITIKA

EU trgovina: Nemaju svi istu korist od jedinstvenog tržišta

Jedinstveno tržište garantuje slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i radnika širom EU.

08.05.2019. 10:45 Izvor: / SRNA

Najviše koristi od jedinstvenog tržišta EU imali su industrijski centri, urbani regioni i Njemačka, navodi se u studiji fondacije "Bertelsman" u kojoj se ukazuje na ekonomske i društvene nejednakosti u evropskom bloku.

Jedinstveno tržište garantuje slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i radnika širom EU.

U izvještaju fondacije "Bertelsman" ističe se da je Njemačka apsolutno imala najviše koristi od jedinstvenog tržišta jer je zahvaljujući tome na godišnjem nivou zarađivala 86 milijardi eura.

Prema podacima u studiji, svaki građanin Njemačke bogatiji je u prosijeku za 1.046 eura zbog jedinstvenog tržišta, a prosječni državljanin EU na dobitku je 840 eura.

"Ne profitiraju svi jednako od jedinstvenog tržišta, ali svi dobijaju", rekao je predsjednik fondacije "Bertelsman" Art de Geus.

Bogatije i naprednije ekonomije nedaleko od ekonomskog jezgra poput Austrije i Holandije daleko su bogatije zahvaljujući jedinstvenom tržištu od siromašnijih članica na jugu i istoku Evrope, koje imaju znatno manje koristi od toga.

Jedan od autora studije Dominik Ponatu naglasio je da zemlje poput Holandije i Austrije imaju konkurentne sektore, ali zavise od izvoza zbog malih domaćih tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU