London za pripremu brexita bez sporazuma izdvaja još 2,3 milijardi eura

EU / EKONOMIJA

London za pripremu brexita bez sporazuma izdvaja još 2,3 milijardi eura

Ujedinjeno Kraljevstvo pojačava pripreme za brexit bez sporazuma i izdvaja dodatnih 2,3 milijardi eura.

01.08.2019. 12:10 Izvor: / HINA

Ujedinjeno Kraljevstvo pojačava pripreme za brexit bez sporazuma i izdvaja dodatnih 2,3 milijardi eura kako bi zajamčilo da će zemlja biti spremna za izlazak iz Europske unije do kraja listopada, s dogovorom ili bez.

Nova vlada Borisa Johnsona, koji je premijerski položaj mjesto preuzeo prošlog tjedna, obećala je je napustiti Uniju bez sporazuma za tri mjeseca ukoliko EU ne pristane ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovorila Johnsonova prethodnica Theresa May.

Ministri upozoravaju da se iz sporazuma mora isključiti dio sporazuma o razvodu koji se odnosi na sigurnosni mehanizam za izbjegavanje "tvrde" granice s Irskom, što EU ustrajno odbija.

Ministar financija Sajid Javid je u svojoj prvoj najavi važnijih mjera udvostručio iznos za pripremu izlaska bez sporazuma. S dodatnim novcem će se financirati informativna kampanja, pomoći Britancima koji žive u inozemstvu, osigurati opskrba lijekovima i poboljšati infrastruktura oko luka.

"92 dana prije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije ključno je da intenziviramo naša planiranja kako bi zajamčili da ćemo biti spremni", rekao je Javid. "Mi želimo dobar sporazum koji će ukinuti nedemokratski 'backstop'. No ako ne možemo dobiti dobar sporazum morat ćemo izaći bez njega".

Ministarstvo financija je najavilo da će se 434 milijuna funti potrošiti kako bi se osiguralo da će u zemlji biti dovoljno lijekova i medicinskih potrepština, odnosno najam dodatnih transportnih kapaciteta, skladišta i stvaranje zaliha.

Kako bi pripremili građane i tvrtke za brexit bez sporazuma bit će potrošeno 138 milijuna funti na jednu od najvećih mirnodopskih informativnih kampanja. Milijardu funti bit će potrošeno na pripremu državne administracije.

To znači da je vlada, s ovogodišnjih, 4,2 milijardi funti, ukupno za te pripreme namijenila 6,3 milijarde funti (6,9 milijardi eura).

Javidovog prethodnika Phliipa Hammonda, koji se protivio izlasku iz EU-a bez sporazuma, zagovornici brexita optužuju da nije uložio dovoljno novca u pripreme za takav izlazak te time potkopao pregovarački položaj Londona spram Bruxellesa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU