Hahn pozvao vlasti BiH da do početka rujna ustroje novi saziv Vijeća ministara

22.08.2019. 10:35 / Izvor: HINA
Hahn pozvao vlasti BiH da do početka rujna ustroje novi saziv Vijeća ministara

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je u srijedu vlasti u Bosni i Hercegovini.

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je u srijedu vlasti u Bosni i Hercegovini da do početka rujna zbog ubrzanja europskog puta zemlje ustroje novi saziv Vijeća ministara, samo dan nakon što se članovi Predsjedništva BiH oko toga nisu mogli složiti.

"Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju da će uspostava vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na europskom putu. Čelnici su 5. kolovoza postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati vlastitu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni", napisao je Hahn na svom Twitter računu.

Uspostava Vijeća ministara BiH zapela je zbog proturječnih stajališta vodećih bošnjačkih i srpskih stranaka o predaji dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO savezu u kojemu se definiraju buduće civilne i vojne reforme.

Vodeća srpska stranka SNSD tome se protivi, dok bošnjačke stranke SDA i Demokratska fronta predaju toga dokumenta postavljaju preduvjetom za imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara koji treba doći iz redova Dodikove stranke. Hrvatske stranke okupljene oko HNS-a pozivaju istodobno na ubrzavanje uspostave vlasti ali i nastavak euroatlantskog puta zemlje.

Tijekom dana je odlazeći voditelj Izaslanstva EU i posebni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je posredovao potpisivanju sporazuma političkih lidera u BiH, izrazio žaljenje što na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva nije došlo do imenovanja mandatara za novi saziv Vijeća ministara budući BiH mora imati 'fokus na europskom putu'.

"Za BiH su važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku“, rekao je u Banjoj Luci švedski diplomat Wigemark.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU