EU i eurozona su na samoubilačkom kursu

02.02.2013. 10:26 / Izvor: SRNA
EU i eurozona su na samoubilačkom kursu

Europska unija i eurozona su u ovom trenutku na samoubilačkom kursu, ali još posjeduju brojne prednosti koje nude način da se iz te pozicije izvuče - smatra američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista Noam Chomsky.

 

Europska unija i eurozona su u ovom trenutku na samoubilačkom kursu, ali još posjeduju brojne prednosti koje nude način da se iz te pozicije izvuče - smatra američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista Noam Chomsky. Komentarišući činjenicu da zemlje zapadnog Balkana teže ka članstvu u EU i NATO, a istovremeno britanski premijer David Cameron najavljuje referendum o statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji i u vrijeme kada njemačka kancelarka Angela Merkel navodi da bi se proširenje EU ka istoku trebalo zaustaviti nakon primanja Hrvatske, Chomsky je istakao da postoje brojni razlozi za, ali i protiv članstva.

"Da je Grčka, na primjer, van eurozone, izgubila bi brojne koristi koje ima od članstva ali bi istovremeno bila u mogućnosti da kontroliše svoju valutu i izvoz, što je, u principu, način da se izađe iz recesije. Britanija ima svoje istorijske, ekonomske i strateške razloge za takav potez i ne treba praviti analogiju sa Balkanom", smatra Chomsky.

Komentarišući nedavno objavljenu kartu ruskih eksperata, prema kojoj će do 2035. godine nestati Bjelorusija i BiH i biti formirana "Velika Albanija", te da li se takva situacija uklapa u tezu Samuela Hantingtona o sukobu civilizacija, Chomsky kaže da ne vjeruje u kredibilnost takvih predviđanja niti u Hantingonovu tezu.

Chomsky je svjetski poznati američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista. Više od 50 godina radi kao profesor na univerzitetu MIT u odjeljenju za lingvistiku i filozofiju. Stručnjaci ga često nazivaju "ocem moderne lingvistike" i značajna je ličnost na polju analitičke filozofije. Također je svjetski priznati autor na području politike i geopolitike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU