OLAF istražuje nenamjensko trošenje EU sredstava u Bugarskoj

13.02.2013. 13:33 / Izvor: Ceppei
OLAF istražuje nenamjensko trošenje EU sredstava u Bugarskoj

Europski ured za borbu protiv korupcije i pronevjera (OLAF) istražuje je li u Bugarskoj 50.000 eura za ruralni razvoj trebalo biti potrošeno za otvaranje i uređivanje stranice na društvenoj mreži Facebook i računa na Twitteru.

Europski ured za borbu protiv korupcije i pronevjera (OLAF) istražuje je li u Bugarskoj 50.000 eura za ruralni razvoj trebalo biti potrošeno za otvaranje i uređivanje stranice na društvenoj mreži Facebook i računa na Twitteru . Istraga je pokrenuta nakon što je jedan bugarski dnevnik ukazao na "nelogičnosti" kod dodjele ugovora o reklamiranju ministarstva poljoprivrede. OLAF istražuje sporne projekte a ministar poljoprivrede nije pod istragom.

Dužnosnici OLAF rekli su da je istraga pokrenuta zbog navodnih neregularnosti u korištenju subvencija Europske unije iz programa za ruralni razvoj u Bugarskoj koji je podržan sredstvima Europskog fonda za ruralni poljoprivredni razvoj (EARDF).  "Istraga traje i u ovoj fazi se ne mogu izvesti zaključci", rekao je glasnogovornik OLAF Pavel Borkovec.  Istraga OLAF krenula je nakon pisanja bugarskih medija da je ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov odgovoran za nadzor programa.

OLAF je saopštio da ministar nije pod istragom, već da se istražuju projekti za koje je Najdenov bio odgovoran. U augustu 2012. godine bugarski dnevnik Sega pisao je o izdašnim ugovorima koje su dobile dvije bivše mlade radnice agencije za hranu, dijela ministarstva poljoprivrede. Istraživanje tog dnevnika pokazalo je da su se na natječaj javile tri tvrtke, sve tri osnovane istog dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU