Strogi propisi: Danska otvara vrtiće i škole

EU / POLITIKA

Strogi propisi: Danska otvara vrtiće i škole

Danska je prilično rano, nakon prvih registriranih infekcija, reagirala uvođenjem strogih mjera usmjerenih protiv širenja koronavirusa.

15.04.2020. 12:18 / Izvor: Deutsche Welle

Danska ponovnim otvaranjem školskih ustanova i vrtića oprezno pokušava smanjiti mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa. Poslije mjesec dana od njihova zatvaranja, od danas, pored jaslica i vrtića, ponovno će početi sa radom škole za učenike do petog razreda, piše njemačka novinska agencija dpa.

Na taj način bi se u prvoj liniji roditeljima trebala olakšati briga o djeci o kojoj su tokom prethodnog perioda, pored svojih poslovnih obaveza, morali brinuti.

Danska je prilično rano, nakon prvih registriranih infekcija, reagirala uvođenjem strogih mjera usmjerenih protiv širenja koronavirusa.

Vlada premijera Mettea Frederiksena još je 14. marta do daljnjeg zatvorila granice, uključujući i onu prema susjednoj Njemačkoj. Već sedmicama su zatvoreni restorani, kafići, pabovi, pozorišta i drugi objekti u kojima su građani provodili svoje slobodno vrijeme. Frederiksen je trajanje tih mjera, prije nešto više od sedam dana, produžio do 10. maja. Okupljanja s više od deset osoba su i dalje zabranjena, a održavanje manifestacija, koncerata, utakmica i masovnih okupljanja odgođeno je do kraja avgusta.

Strogi propisi 

Na putu ka postepenom povratku normalnosti prve korake će napraviti najmlađi pripadnici danskog društva. Ipak, neće se svi vrtići i škole moći otvoriti odmah, jer se za to moraju ispuniti određeni zahtjevi.

Neka od strogih pravila za ovaj korak glase: u dječjim vrtićima mora se osigurati šest kvadratnih metara prostora po svakom djetetu, a u školama četiri kvadratna metra i njihova mjesta za stolovima trebaju biti udaljena jedna od drugih po dva metra, dok bi se u dvorištima i izvan učionica djeca trebala nalaziti u grupi od najviše njih petoro. Zabranjeno im je da međusobno dijele hranu i slatkiše, a najmanje u roku od svaka dva sata tokom boravka u školi moraju prati ruke. Igračke, toaleti, stolovi, rukohvati i prekidači moraju se očistiti i dezinficirati bar dva puta dnevno.

Na temelju provedenih istraživanja, otprilike će polovina svih danskih općina već danas otvoriti vrata prvih ustanova u kojima se mogu pridržavati predviđenih propisa. Svi ostali se najkasnije do ponedjeljka žele priključiti ovom procesu ponovnog povratka Danaca u normalnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU