Europski parlament podržao produljenje statusa Europskih prijestolnica kulture

18.12.2020. 11:40 / Izvor: HINA
Europski parlament podržao produljenje statusa Europskih prijestolnica kulture

Europarlamentarci su sa 689 glasova usvojili izvješće hrvatske zastupnice Željane Zovko.

Europski parlament je u četvrtak podržao produljenje statusa Europskih prijestolnica kulture (EPK) za razdoblje do 2020-2023. što će Rijeci omogućiti da realizira sve programe koje je omela pandemija covida-19.

Europarlamentarci su sa 689 glasova usvojili izvješće hrvatske zastupnice Željane Zovko (HDZ/EPP) o produljenju statusa europskih prijestolnica kulture za godine 2020.-2023., što je i konačno "zeleno svjetlo" za mogućnost produljenja statusa Rijeke i Galwaya kao Europskih prijestolnica kulture 2020., do kraja travnja 2021. Nove prijestolnice kulture, planirane za 2021. godinu, odgađaju se do 2022. i 2023. godine.

Rijeka i Galway su u 2020. bili Europske prijestolnice kulture no provedbu njihovih planiranih programa omelo je širenje covida-19 u svijetu te organizatori nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme.. 

Cilj izvjestiteljice Zovko, priopćio je njen ured, bio je u procesu sastavljanja izvješća postići rješenje kako bi se predviđeni programi tih gradova održali te je održavala konzultacije s povjerenikom Schinasom i blisku komunikaciju s Vijećem Europske unije, koje također treba potvrditi produljenje statusa EPK.

Nakon usvajanja na plenarnoj sjednici parlamenta u Bruxellesu, očekuje se da Vijeće idućeg tjedna potvrdi odluku kako bi mogla stupiti na snagu prije kraja godine.   

Uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta Zovko je istaknula kako će EU prihvaćanjem produljenja statusa "u turbulentnom razdoblju pandemije Rijeci dati dodatni značaj i novu priliku da pokaže kako se kulturni sektor prilagodio novonastalim okolnostima i kako kreativne snage i u doba koronakrize mogu pokazati ono što je najvažnije u kreativnoj industriji i kulturnoj baštini, uz promicanje europskih vrijednosti". 

“Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte”, naglasila je Zovko u četvrtak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU