COSME program će od 1. januara zamijeniti novi EU program za podršku preduzećima

25.12.2020. 13:59 / Izvor: Akta.ba
COSME program će od 1. januara zamijeniti novi EU program za podršku preduzećima

COSME program će od 1.1.2021. godine zamijeniti novi EU program za podršku razvoju preduzeća i preduzetništva (Single Market).

COSME program će od 1.1.2021. godine zamijeniti novi EU program za podršku razvoju preduzeća i preduzetništva (Single Market), gdje se očekuje značajnije povlačenje grantovskih sredstava od strane domaćih preduzeća, saopšteno je.

Kroz aktivnosti Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, domaća preduzeća i preduzetnici mogu dobiti informacije o uslovima za ulazak na tržište Evropske unije, nove prilike za izvoz, pristup novim tržištima, fondovima, mogućnosti za transfer tehnologija i pristup drugim mehanizmima podrške razvoju preduzeća i preduzetnika.

Podsjećamo, Evropska mreža preduzetništva (EEN) predstavlja najveću mrežu za podršku razvoju preduzeća i preduzetništva u svijetu. Pokrenuta je prije tri decenije od strane Evropske komisije sa idejom da se kreira standardizovani set instrumenata podrške preduzećima u Evropi. S obzirom na uspjeh postignut u Evropi, koncept je kasnije proširen i na ostatak svijeta. Sve zemlje koje u ekonomskim smislu nešto znače danas u svijetu, članice su EEN.

Konzorcijum iz Republike Srpske primljen je u članstvo EEN krajem 2014. godine i to je nešto najbolje što je privreda Republike Srpske do sada dobila od Evropske komisije. Kroz ovaj mehanizam podrške institucije Srpske dobile su mogućnost da, kroz direktnu komunikaciju sa Briselom, rade na razvoju domaćih preduzeća, navode iz Privredne komore RS.

Završetkom ratifikacije COSME sporazuma krajem 2016. godine od strane nadležnih institucija BiH, stvoreni su uslovi da konzorcijum iz Republike Srpske  dobije sredstva za finansiranje svojih aktivnosti iz dva najznačajnija programa Evropske komisije za podršku razvoju preduzeća i preduzetinštva: COSME i Horizon 2020. Isto tako, preduzeća iz Republike Srpske su kroz posredovanje domaćih finansijskih institucija dobila pristup novim finansijskim instrumentima, prigođenim njihovim potrebama.

Analize istraživanja o potrebama preduzeća u Republici Srpskoj pokazuju da se glavni izazov sa kojima se suočavaju odnose na otežan pristup tržištima, finansijama, zatim nedostatak kvalitetne radne snage i sve više na potrebu unapređenja inovativnih kapaciteta. Upravo je EEN kreirana kao podrška preduzećima da lakše prevaziđu navedene prepreke.

Preko finansijskih posrednika, 110 privrednih društava iz Republike Srpske koristilo je 22 miliona KM iz COSME programa. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU