Lideri EU odlučili: Ništa od 'Covid pasoša', uvode se restrikcije za putovanja

EU / POLITIKA

Lideri EU odlučili: Ništa od "Covid pasoša", uvode se restrikcije za putovanja

Više od pet sati su u šefovi država i vlada EU razgovarali na virtuelnom summitu o potrebi zajedničkog pristupa u nastavku borbe protiv pandemije.

22.01.2021. 09:50 Izvor: / Agencije

Više od pet sati su u šefovi država i vlada EU razgovarali na virtuelnom summitu o potrebi zajedničkog pristupa u nastavku borbe protiv pandemije, uključujući i o prijedlogu o korištenju ‘potvrda o vakcinaciji’, te zahtjevima nekih država o dodatnim ograničenjima putovanja kako bi se spriječilo širenje novog soja virusa.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je rekao da su raspravljali o kratkoročnim i srednjoročnim mjerama, ali je pozvao da se drže otvorene granice kako bi se osiguralo neometana opskrba građana. Pozvao je na ‘krajnji oprez’ zbog novih mutacija virusa koji predstavljaju veliki izazov.

"Lideri žele ubrzanje vakcinacijei da se obaveze koje su proizvođači preuzeli ispune do kraja. Vjerujem da se uskoro možemo složiti i oko primjene potvrde o vakcinaciji u zdravstvenom sistemu", rekao je nakon sastanka Michel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su na summitu svi naglasili kako se mora osigurati brže korištenje vakcine, te da se razgovara s proizvođačima kako bi dostavu učinili bržom.

I Van der Leyen i Michel su spomenuli nužnost funkcioniranja jedinstvenog tržišta koje bi bilo ugroženo u slučajevima da neke države jednostrano zatvore granice.

"Kako bi naše unutarnje i vanjske granice ostale otvorene, moramo osigurati mjere koje bi nam garantirale sigurnost. Predlažemo da se uspostave takozvane ‘crno/crvene zone’ gdje je širenje zaraze brže nego u drugim područjima. Preporučujemo strogu odgodu putovanja bez nužnog razloga", rekla je Von der Leyen dodavši da ‘virus ne priznaje granice i da je cijela Evropa jedna epidemiološka zona’.

Tokom press-konferencije nakon summita, Von der Leyen je nekoliko puta ponavljala kako bez koordinacije svih država neće biti rezultata jer ako neka država zatvori trgovine, ljudi će ići u druge države i tako će se širenje virusa nastaviti.

Prema evropskim izvorima mnogi lideri su se požalili na sporost u distribuciji vakcina i tražili od Evropske komisije da hitno s proizvođačima osiguraju bržu isporuku. Evropska komisija je postavila cilj o vakcinaciji najmanje 70 posto punoljetnih građana do početka ljeta u svim državama članicama ali, ako se postupak ne ubrza uskoro, taj će cilj biti teško ostvariti..

"Cilj je ambiciozan, ali je ostvariv. Građani od nas očekuju da budemo ambiciozni. Ako pogledate plan dostave cjepiva u vremenu ispred nas, ovaj cilj je ostvariv",  rekla je Ursula von der Leyen.

Prema nekim izvorima, priličan broj država podržava ideju o ‘potvrdama o vakcinaciji’, ali neki smatraju da je za to ‘još uvijek prerano’. Međutim, naglasak mnogih lidera je bio na to da se takve potvrde koriste kao ‘medicinski dokument’, a ne kao ‘putna isprava’, barem u ovom trenutku.

Za uvođenje takvih ‘kartona’, koje bi sve države članice morale priznati, najviše se zalažu države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih grana gospodarstva.

Von der Leyen je rekla da nema jasnih odgovora na mnoga pitanja, te da i dalje nemamo odgovor na pitanje mogu li vakcinisane osobe širiti virus ili ne. Rekla je da se svi slažu da treba imati takve potvrde, ali treba utvrditi tačno u koju bi se svrhu one koristile.

Dok neke države razmišljaju kako ublažiti mjere, ima i onih koje traže dodatno ograničavanje kretanja. Kontroverzne ideje su iznijele i Belgija i Njemačka.

Belgijski premijer Alexander de Croo predložio je potpunu zabranu putovanja na nivou EU ako nisu nužna. Belgija, koja za sada ima povoljnu epidemiološku sliku, pribojava se da britanska varijanta virusa uskoro postane dominantna i da sve ponovno krene u krivom smjeru. De Croo je najavio da će već ove sedmice Belgija sama odlučiti o zabrani putovanja ako se takva odluka ne bude usvojila na nivou Europske unije. U ovom trenutku očito nema konsenzusa oko te odluke.

"Moramo tome pristupiti paralelno. Osigurati nastavak funkcioniranja jedinstvenog tržišta, a da pritom spriječimo i širenje virusa. Naučili smo lekciju što se toga tiče", rekao je Michel na pitanje je li možda jednostavnije umjesto ‘preporuke da se ne putuje’, uvesti zabrane putovanja koja nisu nužna.

Njemačka traži dodatne mjere od svih kako bi se usporilo širenje nove varijante virusa, pa i ona prijeti zatvaranjem granica prema susjednim državama ako to bude potrebno.

Vijeće Evropske unije je prije početka ovog summita pisanom procedurom usvojilo jednoglasnu odluku u priznanju brzih antigenskih testova u svim državama članicama.

Međusobno priznanje rezultata ovakvih testova bi trebalo olakšati promet i trgovinu u EU i olakšati napore za sprečavanje širenja virusa, pogotovo nove varijante koja je zaraznija.

Lideri EU su još jednom ponovili kako će biti solidarni s ostatkom svijeta i podijeliti vakcine, jer je EU naručila preko 2,3 milijardi doza. Međutim, EU je i dalje na udaru kritika jer je većina vakcina u prvoj fazi ipak osigurana samo za bogate države.

"Pandemija je globalna. Ne smijemo zaboraviti na ostatak svijeta. Moramo misliti i na njih i zato smo najveći donator u inicijativi Covax preko koje će biti osiguran najveći dio vakcina za siromašnije države i one u razvoju. To je i pitanje našeg interesa jer sve dok virus cirkulira bilo gdje u svijetu, i mi smo u opasnosti", rekla je predsjednica Evropske komisije.

Na pitanje kada će države Zapadnog Balkana dobiti neka vakcine od EU, Von der Leyen je rekla ‘što je prije moguće’.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU