Von der Leyen: Vakcinisani američki turisti moći će posjetiti EU

26.04.2021. 12:55 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Von der Leyen: Vakcinisani američki turisti moći će posjetiti EU

Predsjednica Evropske komisije rekla je da se situacija u SAD-u popravlja a njeni građani vakcinišu vakcinama koje su odobrene i u EU.

Američki turisti koji su vakcinisani protiv COVID-a 19 moći će posjetiti Evropsku uniju u nadolazećim mjesecima, rekla je u intervjuu za The New York Times predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen.

Signalizirajući veliku promjenu u politici EU, dok se vakcinisanje širom svijeta pojačava, von der Leyen nije govorila o datumima, ali Times je rekao da bi nova pravila mogla stupiti na snagu na ljeto, prenosi Hina.

"Amerikanci, koliko ja vidim, koriste vakcine koja je odobrila Evropska medicinska agencija", rekla je. "To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Evropskoj uniji."

"Jer jedna stvar je jasna: Svih 27 članica će prihvatiti, bezuvjetno, sve one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EMA."

EMA, regulator za lijekove Evropske unije, odobrila je tri vakcine koja se koriste u SAD-u – Modernu, Pfizer i Johnson&Johnson.

The Times je rekao da je brzi američki program vakcinisanja, kao i napredak u pregovorima o korištenju certifikata za vakcinisanje, temelj plana vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU.

Von der Leyen je rekla da SAD čini “veliki napredak” te je napomenula da je na putu da vakciniše 70 posto odraslih do sredine juna.

Nastavljanje putovanja će ovisiti o “epidemiološkoj situaciji, ali situacija u SAD-u se popravlja, kao što se, nadamo se, također popravlja u Evropskoj uniji”, dodala je.

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima.

Grčka je rekla prošle sedmice da putnici iz EU-a i drugih pet zemalja koji su vakcinisani ili imaju negativan test na COVID-19, neće više morati u karantin po dolasku.

Zemlja je voljna otvoriti značajno pogođeni turistički sektor, te je pojačala vakcinisanje u nadi da među lokalnim stanovništvom stvori imunitet.

Evropska unija je rekla da želi uvesti pasoše za vakcinisane putnike, iako planovi još nisu formalizirani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU