Više od polovice građana za članstvo Srbije u EU

EU / POLITIKA

Više od polovice građana za članstvo Srbije u EU

Mladi između 18 i 29 godina čine najveći proeuropski dio stanovništva s više od dvije trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

27.07.2021. 09:55 Izvor: / Fena

Više od polovice građana podržava pristupanje Srbije Europskoj uniji i vide Uniju kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicijskog partnera, pokazuje najnovije istraživanje.

Prema toj anketi trećina građana je protiv ulaska Srbije u EU, a računajući samo one koji bi izrazili mišljenje za ulazak u EU bi glasovalo 62 posto građana, dok bi 38 posto bilo protiv.

Mladi između 18 i 29 godina čine najveći proeuropski dio stanovništva s više od dvije trećine koji su za članstvo Srbije u EU, prenosi Tanjug.

Građani Srbije dominantno vide EU u pozitivnom svijetlu i povezuju je s mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, mogućnošću slobodnog putovanja, poštovanjem ljudskih prava itd.

Po istraživanju više od polovice građana podržava i dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a istovremeno građani vjeruju da je proces normalizacije najvažniji uvjet za Srbiju da bi se pridružila EU.

Istraživanje je provedeno u lipnju 2021. na uzorku od 1211 ljudi iz 40 gradova i općina, koristeći CAPI metodu (CAPI – kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU