Spor o ribolovu: Pariz najavio razgovore u Briselu

04.11.2021. 09:19 / Izvor: Agencije
Ribolov

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal najavio je da će u petak u Briselu biti održan sastanak u sjedištu Evropske komisije radi rješenja spora o ribolovu.

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal najavio je da će u petak u Briselu biti održan sastanak u sjedištu Evropske komisije, dan nakon posjete Parizu britanskog državnog sekretara zaduženog za Brexit Davida Frosta radi rješenja spora o ribolovu.

"Državni sekretar za evropske poslove Clément Beaune sastat će se s Frostom u četvrtak u Parizu u vezi te teme, a u petak slijedi sastanak s Evropskom komisijom", izjavio je nakon sastanka vlade.

"Želim podsjetiti da je to prije sveg evropska tema i sastanak u Evropskoj komisiji bit će jako važan i treba pričekati njegov ishod prije pokretanja sankcija", dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

"Sve opcije su na stolu"

Attal je ponovio da su "sve opcije na stolu" u vezi budućih sankcija, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju Britancima dao odgodu do četvrtka prije uvođenja mjera, ako London ne prihvati “smirenje tenzija” koje predlaže Pariz.

Glasnogovornik vlade je ponovio da francuska vlada očekuje da će London "poštivati" svoje obaveze za razdoblje nakon Brexita, naročito o "dozvolama za ribolov", odbacivši tvrdnju da je potpisani sporazum o tome "nejasan".

"Postbrexit dogovor nije poput jelovnika koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert koji se poslužuje odvojeno", rekao je.

U utorak je britanski premijer Boris Johnson rekao da je britansko stajalište u sukobu nepromijenjeno.

"Na pitanje je li Velika Britanija promijenila stajalište u vezi ribolova, odgovor je ne", izjavio je konzervativni čelnik na konferenciji za novinare u sklopu klimatske konferencije COP26.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon Brexita i ranije je najavila da će odgovoriti strožijim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU