NATO i EU osudile rusko testiranje protusatelitskih raketa

19.11.2021. 12:22 / Izvor: N1
Satelit

Foto: N1

NATO i Evropska unija su oštro osudile "neodgovorno" testiranje antisatelitskih raketa koje je vršila Rusija što je dovelo do stvaranja oblaka komada krhotina u svemiru.

NATO i Evropska unija su oštro osudile "neodgovorno" testiranje antisatelitskih raketa koje je vršila Rusija što je dovelo do stvaranja oblaka komada krhotina u svemiru, navodeći da takve aktivnosti predstavljaju opasnost za sigurnost i interese svih nacija u istraživanju svemira.

Rusija je 15. novembra testirala antisatelitsku raketu direktnog uspona ili DA-ASAT raketu, pogodivši ruski satelit. Ovo je rezultiralo stvaranjem oblaka komada krhotine u niskoj orbiti Zemlje te ugrozilo sigfurnost članova posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

"Ovaj test je izazvao orbitalno polje krhotina koje značajno povećava rizik za ljudske živote i svemirska sredstva brojnih nacija", stoji u saopćenju Sjevernoatlantskog saveza NATO.

"Postupci Rusije pokazuju obrazac neodgovornog ponašanja i ugrožavaju bezbjednosne, ekonomske, naučne i komercijalne interese svih nacija i aktera koji žele da istraže i koriste svemir u miroljubive svrhe."

Također se navodi da je ovakvo ponašanje Rusije direktno u suprotnosti s ruskim tvrdnjama da se protivi “oružavanju” svemira, te da podriva međunarodni poredak.

"NATO saveznici ostaju posvećeni zaštiti i očuvanju mirnog pristupa svemiru i istraživanja svemira za cijelo čovječanstvo. Pozivamo sve narode, uključujući i Rusiju, da se pridruže međunarodnim naporima za razvoj normi, pravila i principa odgovornog ponašanja u cilju smanjenja svemirskih prijetnji, te da se suzdrže od provođenja opasnih i neodgovornih destruktivnih testova poput onih koje provodi Ruska Federacija."

Dugotrajni rizik iz svemira

Saopćenje po ovom pitanju je također izdao glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjsku politiku, Peter Stano.

Naveo je da je ovaj test stvorio je veliku količinu svemirskog otpada koji predstavlja “dugotrajan rizik za svemirske aktivnosti s posadom i bez posade, uključujući sigurnost astronauta i kosmonauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici” te da dovodi kredibilitet stavova Rusije u pitanje.

U saopćenju stoji da je “sprovođenje takvih testova opasno i vrlo destabilizirajuće, jer potencijalno može dovesti do pogoršanja povjerenja među svemirskim akterima, povećavajući percepciju prijetnji.”

“To bi moglo dovesti do potencijalnih katastrofalnih posljedica. Evropska unija i dalje poziva sve države da se suzdrže od neodgovornog ponašanja uništavanja svemirskih objekata koji stvaraju svemirski otpad kako bi se očuvala sigurna, sigurna i održiva upotreba svemira za sadašnje i buduće generacije.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU