Francuska traži sporazum EU-a i Britanije o ilegalnoj imigraciji

30.11.2021. 11:39 / Izvor: Agencije
Gerald Darmanin

Francuska želi novi sporazum Evropske unije i Velike Britanije o ilegalnoj imigraciji u La Mancheu, poslije nesreće u kanalu u kojoj je poginulo 27 migranata.

Francuska želi novi sporazum Evropske unije i Velike Britanije o ilegalnoj imigraciji u La Mancheu, poslije nesreće u kanalu u kojoj je poginulo 27 migranata, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Pozvao je na "izbalansiran" sporazum, koji bi ponudio "stvarno rješenje" za suočavanje s visoko organiziranim mrežama trgovine ljudima, koje su sve raširenije u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i drugim zemljama, prenosi Beta.

Potreban nam je "sporazum EU-a i Velike Britanije", jer "to ne može biti jednostavan sporazum o readmisiji migranata na francuskoj teritoriji", rekao je Darmanin.

Sporazum bi trebao uključivati načine koji će osigurati da maloljetnici bez pratnje mogu sigurno stići u Veliku Britaniju i pridružiti se porodici, umjesto da se ostave na milost i nemilost trgovcima ljudima.

Darmanin je odbacio prijedloge prema kojima bi Velika Britanija jednostrano vraćala čamce s migrantima u Francusku, rekavši da je to protivno međunarodnom pomorskom pravu i da bi živote ljudi dovelo u opasnost.

Naveo je da će francuski premijer Jean Castex u utorak britanskom kolegi Borisu Johnsonu poslati pismo s prijedlogom sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU