EU / FONDOVI

Potpisan sporazum o učešču BiH u EU programu za istraživanje i inovacije

Potpisan sporazum između BiH i EU o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Europe - Okvirni program za istraživanje i inovacije.

23.12.2021. 07:43 / Izvor: Akta.ba

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potpisala je jučer, u ime Bosne i Hercegovine, Sporazum između Bosne i Hercegovine i Europske unije o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Europe - Okvirni program za istraživanje i inovacije.

U ime EU Sporazum je potpisala EU komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Sporazum se primjenjuje od 1. siječnja 2022. godine.

"Potpisivanje Sporazuma otvara, našoj akademskoj zajednici i kompanijama, europske fondove za istraživanje i inovacije vrijedne 95,5 milijardi eura za razdoblje 2021.- 2027. godina. Organizacije iz Bosne u Hercegovine sudjeluju u projektima i natječajima Horizon Europe pod jednakim uvjetima kao i organizacije iz država članica Europske unije. Uspjeh organizacija iz BiH ovisi od kvalitete predloženih projekata i vještina u povezivanju s međunarodnim partnerima", navodi se.

Sporazum predstavlja okvir za povećanje suradnje u istraživanju i inovacijama, da bi se stvorile nove mogućnosti za rast, konkurentnost i radna mjesta. Sudjelovanje u Horizon Europe olakšat će mobilnost znanstvenika, jačati istraživanje i pomoći integraciju u Europski istraživački prostor.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano nastoji poduzeti mjere za otvaranje Bosne i Hercegovine za međunarodne znanstveno-istraživačke projekte, a kroz Horizon Europe daje se poseban naglasak na suradnju u okviru Europske unije. Taj program je prilika da se surađuje sa najboljim znanstvenicima u Europi.

"Horizon Europe je sastavljen od tri glavna stuba programa - Izvrsnost u znanosti, Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost i Inovativna Europa.  Osim Bosne i Hercegovine, EU je potpisala Sporazum o pristupanju programu Horizon Europe sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom, Izraelom i Gruzijom", navodi se. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU