EU

EU / POLITIKA

"EU probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima"

"Brisel probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima", ovako njemački medij Die Welt opisuje odnos Evropske unije prema problemima u BiH.

21.01.2022. 11:08 / Izvor: Akta.ba

"Brisel probleme na Balkanu zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima", ovako njemački medij Die Welt opisuje odnos Evropske unije prema problemima u Bosni i Hercegovini.

Njemački mediji ovih dana posvetili su dosta pažnje našoj zemlji, a tema kojom se najviše baio Die Welt je podrška Mađarske Republici Srpskoj, odnosno Viktora Orbana Miloradu Dodiku.

"U tekstu se navodi da Mađarska kao članica EU i NATO-a podržava težnje za otcjepljenjem bosanskih Srba. Autorica ovog teksta podsjeća da će Orban blokirati svaki pokušaj EU da se sankcioniše Dodik i da je Mađarska stavila na raspolaganje 100 miliona eura pomoći RS. Postavlja se i pitanje uloge evropskog povjerenika za proširenje, rođenog Mađara i lojalnog Orbanovog sljedbenika, a njegova uloga ga obavezuje da zastupa zajedniče interese EU, a ne svoje države", naveo je za N1 Mehmed Smajić, novinar RTV Deutsche Welle.

Govoreći o rješavanju problema na Balkanu novcem, Smajić podsjeća da je EU od 2014. godine do 2020. godine dobila sedam stotina miliona eura za reforme koje su bez konkretnih napredaka.

U Stuttgartu je za sutra najavljen i novi skup bh. građana kao podrška jedinstvenoj BiH.

"Građanska inicijativa BiH diže svoj glas protiv pokušaja disolucije domovine i negativnih dešavanja u i oko BiH u posljednje vrijeme i šalje glasnu poruku da su njeni građani i prijatelji za mir, toleranciju, demokratiju i prosperitet, a protiv rata, sukoba i podjela u nacionalne torove. da država BiH pripada građanima, a ne stranačkim vođama, da pravna država mora funkcionisati i da se državna pitanja trebaju rješavati u institucijama", navodi se u pozivu.

Protest će biti održan od 12:30 do 14 sati na Marienplatzu.

PODIJELI:

TAGOVI:

#EU

#problemi na Balkanu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU