ECB: Prekid u opskrbi plinom nanio bi štetu evropskoj ekonomiji

16.02.2022. 10:25 / Izvor: Agencije
Gas

Poremećaj u opskrbi plinom izazvao bi šok koji bi smanjio vrijednost robe i usluga proizvedenih u eurozoni, upozorila je Evropska centralna banka.

Poremećaj u opskrbi plinom izazvao bi šok koji bi smanjio vrijednost robe i usluga proizvedenih u eurozoni, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).

Cijene energije dosegnule su rekordne nivoe, potaknute strahom da bi eventualni ruski napad na Ukrajinu doveo do prekida u opskrbi Evrope ruskim energentima, budući da je Zapad Moskvi zaprijetio sankcijama koje bi, kako se strahuje, mogle obuhvatiti i naftu i plin, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija opovrgava tvrdnje da priprema invaziju na Ukrajinu.

Visoke cijene energije smanjit će BDP eurozone u ovoj godini za oko 0,2 posto u odnosu na neutralni scenarij, a najveći utjecaj očekuje se u prvom tromjesečju, procijenio je ECB u članku Ekonomskog biltena, objavljenom u utorak.

Više od 90 posto plina koji eurozona troši dolazi iz uvoza, što znači da bi se pritisak na ekonomiju pojačao ako ostane bez dijela uvezenog plina, upozorio je ECB.

"Procjenjuje se da bi se bruto dodana vrijednost eurozone smanjila za 0,7 posto zbog izravnih i neizravnih posljedica šoka koji bi u korporativnom sektoru izazvala hipotetska 10-postotna racionalizacija potrošnje plina", izračunali su u banci.

Stvarni pad mogao bi biti još i veći, budući da u izračune nije uključen učinak promjena cijena energije, naglašavaju.

Najteže bi posljedice u takvom scenariju doživjele Austrija i Slovačka, a među industrijskim sektorima najviše bi vjerojatno trpio sektor osnovnih metala, procjenjuje ECB.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU