Ursula von der Leyen: EU radi na smanjenju energetske zavisnosti od Rusije

07.03.2022. 15:57 / Izvor: BHRT
Ursula

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da Evropska unija radi na smanjenju energetske zavisnosti od Rusije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da Evropska unija radi na smanjenju energetske zavisnosti od Rusije.

"Moramo se riješiti zavisnosti od ruskog gasa, nafte i uglja", rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare talijanskim premijerom Mariom Draghijem u Briselu.

Dodala je da će Evropska komisija u utorak objaviti tri nova prijedloga u vezi sa tim.

Rusija je jedan od glavnih snabdjevača Evropske unije (EU) sirovom naftom, prirodnim gasom i čvrstim fosilnim gorivima, kao što je ugalj.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, EU je tokom prošle godine uvezao 155 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije, što je oko 45 posto uvoza gasa u EU i oko 40 posto ukupne potrošnje.

Komisija će nastojati zaštititi potrošače od rasta cijena energije restrukturiranjem energetskog tržišta EU-a.

Draghi je rekao da njegova vlada podržava EU u smanjenju energetske zavisnosti od Rusije i dodao da je u subotu razgovarao s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem o energetskoj saradnji.

Ursula von der Leyen dodala je da EU "radi na daljnjim sankcijama koje bi mogle biti opravdane" Rusiji u zavisnosti od "situacije u Ukrajini, bezobzirne agresije Kremlja prema građanima, ženama, djeci, muškarcima".

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Ukrajini su od tada ubijena najmanje 364 civila, a 759 ih je ranjeno.

Prema podacima UNHCR-a, više od 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU