EU razmatra naftni embargo za Moskvu

21.03.2022. 09:46 / Izvor: Agencije
EU

Vlade članica Evropske unije razmatrat će uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Vlade članica Evropske unije razmatrat će uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove sedmice budu sastajali sa američkim predsednikom Josephom Bidenom na nizu susreta, koji imaju za cilj pojačati sankcije Zapada prema Moskvi.

U želji da natjera ruskog predsjednika Vladimira Putina na vojno povlačenje iz Ukrajine, EU je, zajedno sa zapadnim saveznicima, već uvela niz restriktivnih mjera za Moskvu, uključujući zamrzavanje sredstava ruske centralne banke.

"Radimo na petom paketu sankcija i predložena su mnoga nova imena", saopštio je visoki diplomata EU-a Reutersu, pod uslovom da ostane anoniman, jer ovi razgovori nisu otvoreni za javnost.

Čeka se sastanak sa Bidenom

Kako je najavljeno, vlade Unije započet će konsultacije na nivou ministara vanjskih poslova u ponedjeljak, prije nego što Biden u četvrtak doputuje u Brisel na samit sa saveznicima u NATO-u, kao i sa članicama EU-a i u formatu Grupe sedam (G7), u kojoj je i Japan.

Diplomate su za britansku agenciju saopćile da baltičke članice traže naftni embargo, kao sljedeći logičan korak, dok Njemačka upozorava da ne treba djelovati prebrzo zbog već visokih cijena energenata u Evropi.

Moskva je upozorila da bi EU sankcije za rusku naftu mogle dovesti do zatvaranja velikog gasovoda ka Evropi, u situaciji kada se zemlje Unije oslanjaju na Rusiju za 40 posto svog gasa, pri čemu je Njemačka jedna od najzavisnijih velikih ekonomija EU-a u tom smislu, navodi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU