EU komisija dala upute zemljama kako da plaćaju ruski plin bez da krše sankcije

23.04.2022. 08:09 / Izvor: Agencije
EU

Kompanije bi pritom trebale tražiti dodatne uslove uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obaveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska.

"Evropske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni plin plaćaju u rubljama bez kršenja EU sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim konvertiraju u rusku valutu", saopćila je u petak Evropska komisija.

Kompanije bi pritom trebale tražiti dodatne uslove uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obaveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska.

Podsjetimo, Moskva je upozorila Evropu da rizikuje smanjenje opskrbe plinom ako ne podmiri račune u rubljama. U martu je donijela uredbu kojom predlaže da kupci energije otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u eurima ili dolarima, koji bi se zatim konvertirali u rublje.

Komisija je ranije ovog mjeseca upozorila da bi kupci plina iz EU-a izgubili kontrolu nad novcem i u konačnici bi prekršili sankcije kada bi ruski plin plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Međutim, u savjetodavnom dokumentu koji je poslan EU članicama u četvrtak, Komisija je navela da prijedlog Moskve nužno ne sprečava proces plaćanja koji bi bio u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije, uvedenima zbog rata u Ukrajini.

Taj savjet Komisije nije pravno obavezujući, nego je riječ o pokušaju usmjeravanja rasprave dok članice razmatraju kako mogu nastaviti plaćati ruski plin. Brisel je u dokumentu naveo da postoje opcije koje bi mogle omogućiti kompanijama da i dalje zakonito plaćaju plin.

"Kompanije iz EU-a mogu tražiti od ruskih da ispune svoje ugovorne obaveze na isti način kao i prije usvajanja uredbe, odnosno polaganjem dospjelog iznosa u eurima ili dolarima", navodi se u dokumentu. Međutim, postupak za osiguravanje izuzeća od zahtjeva uredbe još nije jasan, navodi se dalje.

Prije plaćanja operateri iz EU-a mogli bi dati izjavu kako smatraju da su svoje ugovorne obaveze ispunili kada polože eure ili dolare kod Gazprombanke, a ne kasnije, nakon što se isplaćeni novac konvertira u rublje, stoji u dokumentu.

"Bilo bi preporučljivo tražiti potvrdu od ruske strane da je taj postupak moguć prema pravilima uredbe", navodi se u savjetodavnom dokumentu.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da bi se kompanije trebale držati valute dogovorene u svojim ugovorima sa Gazpromom, a u 97 posto njih dogovoreni su euri ili dolari.

Režim sankcija EU-a ne zabranjuje kompanijama otvaranje računa kod Gazprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rješenja, stoji još u dokumentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU