Ministri vanjskih poslova EU 16. maja raspravljaju o Zapadnom Balkanu

03.05.2022. 08:38 / Izvor: N1
eu

Ministri vanjskih poslova Evropske unije će u formatu Vijeća za vanjske poslove Unije 16. maja u Briselu raspravljati o Zapadnom Balkanu.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije će u formatu Vijeća za vanjske poslove Unije 16. maja u Briselu raspravljati o Zapadnom Balkanu i o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Prema nacrtu dnevnog reda ministri bi trebali razmijeniti mišljenje o stanju u regionu Zapadnog Balkana te o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

U drugom dijelu prvog radnog dana evropski ministri bi se trebali susresti na neformalnom ručku sa svojim balkanskim kolegama ministrima vanjskih poslova.

Ministrima vanjskih poslova Unije bi se drugog dana zasjedanja, odnosno 17. maja, trebali pridružiti i ministri odbrane iz zemalja članica te ukrajinski ministar odbrane Oleksiy Reznikov. Ministrima bi se prema nacrtu dnevnog reda mogao pridružiti i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Evropski šefove diplomatija te odbrane bi se tako sastali samo nekoliko dana nakon odluke Finske o članstvu u NATO-u i potencijalne odluke Švedske o članstvu za koju se očekuje da bi se mogla desiti 17. ili 18. maja tokom posjete finskog predsjednika Sauli Niinistöa Štokholmu

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU