Sattler: BiH ima šansu ako napravi određene korake ka EU

21.06.2022. 12:52 / Izvor: Agencije
eu

Istakao je da je ova sedmica šansa za Bosnu i Hercegovinu.

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler izjavio je u utorak da Bosna i Hercegovina ima šansu da dobije kandidatski status za članstvo u EU, ali da odgovorni moraju napraviti "određene korake" da bi evropski političari zahtjeve Bosne i Hercegovine smatrali kredibilnijim.

"Bio bi dobar signal narodu Bosne i Hercegovine, ali ne želimo da to bude viđeno kao nagrada političarima koji su učinili malo do sada", rekao je on novinarima u Banjoj Luci, prenosi Tanjug.

Pozvao je političare u Bosni i Hercegovini da iskoriste vrijeme do izbora da učine određene korake, prije svega da donesu zakone koji se odnose na javne nabavke, sukob interesa i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine, ali i da se pozabave donošenjem budžeta za narednu godinu.

Status jedno, a članstvo u EU drugo pitanje

Sattler smatra da je u proteklom periodu učinjeno veoma malo i istakao da se ne radi dovoljno na predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina zahtjev podnijela prije sedam godina i da je od tada vrlo malo uslova ispunjeno, ali i da zemlje poput Slovenije, Hrvatske i Austrije zagovaraju davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Govoreći o Ukrajini, Satler je naveo da je kandidatski status jedno, a članstvo u EU drugo pitanje.

Istakao je da je ova sedmica šansa za Bosnu i Hercegovinu.

"Na moje čuđenje, usred rata Ukrajina je usvojila set antikoruptivnih zakona. Naravno da je potrebno vidjeti kako će zakoni biti provedeni, ali ono što je dobar signal jeste da je to početak dugotrajnog procesa", kazao je Sattler.

Slovenija predložila kandidatski status za BiH

Slovenija je u ponedjeljak, na sastanku Vijeća EU-a za vanjska pitanja  u Luksemburgu, predložila da Bosna i Hercegovina, poput Gruzije i Ukrajine, hitno dobije status kandidata za članstvo u EU.

Prijedlog su podržale Mađarska i Poljska.

Kako je navela slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, to znači da bi Bosna i Hercegovina dobila statusa kandidata što je prije moguće, ali da bi, prije nego što pregovori o pristupanju počnu, morala ispuniti sve neophodne uslove.

Samit EU-a na kojem će se raspraljati o tom pitanju bit će održan u četvrtak i petak u Briselu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU