Pravo glasa državljana trećih zemalja ponovo na agendi u Francuskoj

20.08.2022. 10:14 / Izvor: EurActiv.rs
EU

Pravo glasa državljana trećih zemalja ponovo na agendi u Francuskoj.

U Francuskoj je ponovo otvorena debata o tome da li državljanima zemalja izvan Evropske unije treba dati pravo glasa, kao što su već uradile neke članice Unije, mada se tome protive desničarska opozicija i dijelovi koalicije predsjednika Emmanuela Macrona.

Poslanik vladajuće partije Renesansa, Saša Ulije podnio je predlog ustavnog zakona čiji je cilj da stranci iz država koje nisu u EU dobiju pravo glasa i kandidovanja na opštinskim izborima.

Ulije, koji predstavlja lijevu stranu predsjedničke većine, nada se da će zakon doprinjeti integraciji stranaca na lokalnom nivou.

"Riječ je o tome da se tim ženama i muškarcima koji, bez poricanja njihovog naslijeđa, žele da postanu punopravni članovi naše političke zajednice, omogući da odrede svoje predstavnike i izraze svoje težnje", navodi se u objašnjenju prijedloga.

Ulije je naveo i da je to način da se ukloni "zastarjelo razlikovanje" stranaca iz drugih zemalja EU i onih koje nisu članice.

Belgija, Danska i Švedska su već dale pravo glasa državljanima trećih zemalja koji borave u zemlji više godina.

Portugal i Španija pravo glasa daju građanima država koje takođe priznaju to pravo.

Na drugoj strani, stranci iz država izvan EU nemaju pravo glasa u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, između ostalih.

Jedini istaknutiji političar koji je podržao zakon je gradonačelnik François Rebsamen, socijalita koji je podržao Macrona na predsjedničkim izborima u aprilu.

On je rekao da tu ideju podržava većina Francuza, posebno mladih (75%).

Prijedlogu se, međutim, snažno protivi opoziciona desničarska partija Republikanci.

Poslanik te stranke Éric Ciotti ocijenio je da je prijedlog zakona "greška i provokacija" i pozvao Macrona i premijerku Élisabeth Borne da jasno kažu svoj stav o tome.

Ulije za svoj zakon nema jednoglasnu podršku ni u vladajućoj koaliciji.

Ministar unutrašnjih poslova Gerard Darmanin je "čvrsto protiv" davanja prava glasa državljanima trećih zemalja, prenosi AFP.

Francuska ljevica se već dugo godina bori za pravo glasa državljana koji nisu u EU.

Debatu je bio poreknuo i bivši predsjednik François Hollande, čije je jedno od predizbornih obećanja bilo garantovanje prava glasa građanima trećih zemalja.

Ta ideja je pomenuta još u programu francuskog predsjednika François Mitterranda 1981. godine, a nedavno su je podržali poslanici Nove narodne ekološke i socijalne unije (NUPES), okupljene oko lidera Nepokorene Francuske Jean-Luc Melenchon.

Sandrine Rousseau, poslanica Zelenih koji su se pridružili NUPES-u, obećala je Ulijeu da će "biti na njegovoj strani".

Mala je međutim vjerovatnoća da će se zakon naći na agendi, a čak i kada bi ga odobrio donji dom parlamenta, bilo bi neophodno da ga usvoji i gornji dom, gdje većinu ima desnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU