Turska tvrdi da njenim državljanima EU namjerno daje odbijenice za šengenske vize

26.08.2022. 12:59 / Izvor: Agencije
turska

Turci koji apliciraju za vize u 26 zemalja Šengena sve više dobijaju odbijenice, pokazuju podaci, a putovanja se otkazuju.

Turci koji apliciraju za vize u 26 zemalja Šengena sve više dobijaju odbijenice, pokazuju podaci, a putovanja se otkazuju. Ankara je ove sedmice saopćila da je to bio namjeran potez da se predsjednik Tayyip Erdogan dovede u tešku poziciju uoči izbora sljedeće godine, a tu optužbu Evropska unija negira.

Prema podacima schengenvisainfo.com, 16,5 posto podnosilaca zahtjeva iz Turske prošle godine je odbijeno za vizu, u odnosu na 12,5 posto godinu ranije. Odbijenice iz Šengena iznosile su samo četiri posto u 2015. i počela su da se povećavaju 2017. za Turke, pokazuje podaci.

Troškovi za apliciranje za vize, koji iznose oko 100 eura, ili trećinu minimalne plate u Turskoj, ne mogu biti refundirani bez obzira na to da li je viza izdata ili ne.

"Sve u svemu, stope odbijanja zahtjeva za šengenske vize porasle su širom svijeta. Međutim, u poređenju s drugim zemljama poput Rusije, rast stope odbijanja u Turskoj je mnogo veći i dosljedniji", rekao je Shkurta Januzi, glavni urednik na SchengenVisaInfo.com.

Cavusoglu je odbacio "izgovore" u vezi s mjerama protiv korona virusa ili nedostatkom osoblja i rekao, bez pružanja dokaza, da su odbijanja vize imala za cilj da Erdoganu zadaju predizbornu glavobolju.

Njegovo ministarstvo će u septembru upozoriti ambasadore nekih zapadnih zemalja na to pitanje, rekao je on.

"Ako se situacija nakon toga ne popravi, poduzet ćemo kontra, restriktivne mjere", kazao je on, prenosi Reuters.

Nikolaus Meyer-Landrut, šef delegacije EU u Turskoj, rekao je za Reuters da se šengenski zahtjevi tretiraju na osnovu njihovih zasluga, a ne na političkim osnovama, dodajući da se iz Turske vidi relativno više nepotpunih i potencijalno lažnih zahtjeva.

"Nikakve odluke se ne donose na političkim osnovama, već na objektivnim osnovama", rekao je on, dodajući da je stopa odbijanja Turske prošle godine bila blizu globalne stope od 13-14 posto za šengenske vize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU