EU upozorava: Zbog političara BiH gubi stotine miliona eura

31.08.2022. 11:41 / Izvor: Agencije
eu

Evropska unija spremna je finansirati kapitalne infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, no te investicije i dalje ugrožava neodgovorno ponašanje bh. političara, istaknuli su u srijedu iz sjedišta Delegacije EU-a u Sarajevu.

Evropska unija spremna je finansirati kapitalne infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, no te investicije i dalje ugrožava neodgovorno ponašanje bh. političara, istaknuli su u srijedu iz sjedišta Delegacije EU-a u Sarajevu.

Nakon što je u utorak u promet puštena nova dionica autoceste na koridoru Vc kod Doboja, iz Delegacije EU-a su podsjetili kako je riječ o važnom projektu koji ne bi bilo moguće realizirati bez finansiranja iz evropskih fondova, prenosi Hina.

Evropska komisija za to je izdvojila 15 miliona eura bespovratnih sredstava, što je bio osnov da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobri dodatnih 70 miliona eura kroz povoljnu kreditnu liniju.

Dionica duga nešto više od šest kilometara spojena je na ranije izgrađenu autocestu Doboj – Bosanska Gradiška, s odvojkom za Banju Luku.

Brisel sankcionira secesionističku politiku RS-a

Taj je pravac ujedno najkraća i najbolja cestovna poveznica između centralne Bosne i Hrvatske, koja će u cijelosti biti iskorištena kada bude pušten u promet novi most preko Save kod Gradiške.

Taj je most dovršen, no još nije izgrađena cesta na hrvatskoj strani koja bi ga povezala s autocestom Zagreb – Lipovac, a plan je da se završi početkom 2024. godine.

Ključna autocesta na panevropskom koridoru Vc između Budimpešte i Ploča, koja kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi u dužini od gotovo 330 kilometara i koja se gradi već više od dva desetljeća, još nije dovršena.

Na teritoriju bh. entiteta Republika Srpska radovi su tek počeli, i to upravo izgradnjom šest kilometara zaobilaznice i petlje kod Doboja.

Ostalih pedesetak kilometara trebalo je biti izgrađeno uz finansijsku podršku EU-a, no sve je sada zamrznuto, jer je Brisel na taj način ranije ove godine odlučio sankcionirati secesionističku politiku koju vodi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

"Vlasti u Bosni i Hercegovini ne koriste puni potencijal mehanizama finansiranja EU-a, a uz to riskiraju gubitak stotina miliona eura u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu. Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini poziva političare da ne propuste prilike koje nudi Unija", piše u izjavi koja je objavljena u srijedu.

Dodik traži ‘druge izvore finansiranja’

Dodik je u utorak naznačio kako od svojih političkih planova neće odustati, a da će RS autocestu graditi bez obzira na stavove EU-a, odnosno da će taj entitet naći druge izvore finansiranja.

Isto je najavio i entitetski premijer i Dodikov stranački saradnik Radovan Višković.

"Da li ćemo i kada završiti izgradnju autoputa odluku donosi RS i niko drugi", kazao je Višković.

Vlasti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine sada prognoziraju kako bi oni autocestu na koridoru Vc u dijelu koji prolazi kroz taj entitet mogli dovršiti u narednih šest godina, odnosno do kraja 2028. godine.

Za razliku od RS-a, u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju osigurana sredstva za kompletnu dionicu autoceste na svom teritoriju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU