Izvješće EK: Vlasti u Crnoj Gori nisu pokazale posvećenost agendi EU

11.10.2022. 14:21 / Izvor: Agencije
eu

Europska komisija ocijenila je da predstavnici vlasti u Crnoj Gori nisu uspjeli pokazati angažiranje u pogledu reformske agende na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU).

Europska komisija ocijenila je da predstavnici vlasti u Crnoj Gori nisu uspjeli pokazati angažiranje u pogledu reformske agende na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU).

"Polarizacija političkih tenzija i izostanak angažmana između političkih stranaka i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa nastavljeni su i doveli su do pada dvije razdvojene vlade tijekom glasanja o nepovjerenju", navodi se u dokumentu koji bi trebala usvojiti Europska komisija.

U izvješću se ocjenjuje da je sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) imao utjecaja na političku atmosferu i da je izazvao rast tenzija.

"Crna Gora općenito održava dobre bilateralne odnose s drugim zemljama u regiji u procesu proširenja i sa susjednim državama članicama EU, a odnosi sa Srbijom "ostaju izazovni", ali obje strane signaliziraju veću spremnost za resetiranje odnosa i rad na rješavanju otvorenih pitanja", stoji u izvješću.

U dokumentu se ocjenjuje da je postignut samo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, i da su prošlogodišnje preporuke Europske komisije predstavnici vlasti u Crnoj Gori samo djelomično ispunili.

Europska komisija navodi i da nije postignut napredak u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucijskog okvira, uključujući preporuke Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) nakon promatračke misije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori održanih 2020. godine.

Visoku ocjenu Crna Gora u izvješću ima po pitanju usklađivanja s vanjskom politikom EU i da je zemlja u potpunosti uskladila sve odluke EU, uključujući restriktivne mjere EU nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Paket proširenja zajedno s odvojenim izvješćima za svaku zemlju koja je u procesu europskih integracija, Evropska komisija će objaviti 12. listopada, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU