Evropska komisija ne isključuje mogućnost suspenzije viza za Srbiju

14.10.2022. 11:29 / Izvor: Agencije
eu

EU redovno u zvaničnim dokumentima podvlači neophodnost da Srbija usaglasi viznu politiku sa politikama Unije.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson (Ilva Johanson) ne isključuje mogućnost da Evropska komisija pokrene mehanizam suspenzije viza za Srbiju jer zemlja ne usklađuje viznu politiku sa Evropskom unijom (EU) što se smatra jednim razlogom zašto se Evropa suočava sa novim talasom migranata.

"Nadam se i mislim da će Srbija i drugi zapadnobalkanski partneri sarađivati sa nama i uskladiti svoju viznu politiku sa EU. Ali, naravno, ovo [suspenzija viza] nije ništa što bih isključila. Ali, mislim i nadam se da ćemo imati dobru saradnju", poručila je Johansson.

Ona je ove navode iznijela uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU koji se održava u Luksemburgu, gde će se problem takozvane Balkanske rute trenirati kao ključna tema, zbog rastućeg broja nedokumentovanih migranta koji koriste region da bi stigli do teritorije EU.

Mehanizam suspenzije viza daje mogućnost EU da se privremeno suspenduje izuzeće od viza za zemlje koje nisu članice EU, u slučaju značajnog povećanja neregularnih migracije iz zemalja partnera.

Problem Srbije je posebno naglašen u posljednjem periodu među zemljama EU jer se smatra da državljani takozvanih trećih zemalja koji uživaju bezvizni režim sa Srbijom i koriste ovu zemlju da bi stigli do Evrope.

EU redovno u zvaničnim dokumentima podvlači neophodnost da Srbija usaglasi viznu politiku sa politikama Unije.

Komesarka Johansson je istakla da se od zemalja kandidata očekuje da se postepeno usklade sa viznom politikom, te da usklađenost mora biti potpuna u trenutku kada ove zemlje postanu punopravne članice Unije.

"I sada kada vidimo da ti Kubanci, Indijci, Burundi dolaze u velikom broju u EU, naravno, moramo se pozabaviti ovim", upozorila je ona.

"Dakle, ono što [Evropska] Komisija radi, a uradiće još više, jeste da dopre do svih partnera sa Zapadnog Balkana da uveri da ćemo imati vizno usklađivanje tako da će putovanje bez viza koje uzrokuje neke od tih tokova prestati", kazala je Ylva Johansson.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan čija zemlja predsjedava EU je najavio mogućnost izrade prijedloga o konkretnim mjerama koje se moraju preduzeti o ovom pitanju.

"Vidimo sve veći broj ilegalnih migracija koje dolaze u EU posljednjih mjeseci i vidimo poslejdice ovog migracionog talasa u svakom uglu EU", rekao je Rakušan uoči sastanka.

Prema podacima EU, u prvih devet mjeseci ove godine više od 106.000 ljudi bez zvanične dokumentacije je ušlo u teritoriju EU iz Zapadnog Balkana.

Ministrima unutrašnjih poslova EU će se obratiti i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas (Skinas) koji će ih obavijestiti o nedavnoj posjeti Beogradu gdje je pokrenuo problem usklađivanja vizne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU