Njemačka od SAD-a traži odgovore na pitanja o špijunskoj aferi

12.06.2013. 09:30 / Izvor: Fena
Njemačka od SAD-a traži odgovore na pitanja o špijunskoj aferi

Njemačka vlada objavila je da će od američke administracije zatražiti odgovore na pitanja o programu špijuniranja preko Interneta.

Njemačka vlada objavila je da će od američke administracije zatražiti odgovore na pitanja o programu špijuniranja preko Interneta. Tu vijest potvrdio je u utorak ministar unutarnjih poslova Hans Peter Friedrich i to na posebnoj konferenciji za novinare. 

 Bivši tehnički pomoćnik u CIA-i Edward Snowden identificiran je kao "zviždač" koji je britanskom The Guardianu razotkrio veliku špijunsku aferu u SAD-u i koji je odgovoran za jedno od najvažnijih curenja podataka u javnost u novijoj američkoj historiji. Snowden je bio i zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost, a tvrdi da je htio upozoriti javnost na opasnosti koje za njih leže na internetu.

 Objavljeno je tako kako su američke špijunske agencije NSA i FBI izvlačile podatke sa servera devet vodećih američkih informatičkih firmi, među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft... Američki špijuni nadgledali su dobar dio prometa na world wide webu. Pristup Facebookovim serverima, primjerice, znači da su mogli imati uvid u profile korisnika najpopularnije društvene mreže, a iz Googleovih su servera mogli izvlačiti e-mail poruke korisnika Gmaila.

 Podaci su se skupljali preko programa PRISM, koji je ustanovljen 2007. godine, a koji je od tada eksponencijalno rastao. Kroz godine je PRISM postao glavni izvor informacija za NSA, najveću američku špijunsku agenciju, zaduženu između ostalog za nadgledanje elektroničkih komunikacija.

 Osim Njemačke reagirala je i Evropska unija koja je također zatražila službeno objašnjenje od Washingtona, prenose agencije. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je isto posebno nakon što je otkriveno da je Njemačka bila članica EU u kojoj su mjere nadzora komunikacija bile najviše primjenjivane.

 Američki predsjednik Barack Obama uvjerava kako je riječ o projektu protiv terorizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU