Neviđeno u Europi: Slovenija će vinjete naplaćivati prema visini automobila

18.09.2013. 11:47 / Izvor: Jutarnji list
Neviđeno u Europi: Slovenija će vinjete naplaćivati prema visini automobila

Slovenska vlada je nedavno odobrila drastično veće cijene vinjeta, ali i uvođenje novog razreda vinjete koji nema niti jedna zemlja u Europi te se očekuje da će to dovesti do velikih prosvjeda auto klubova i vozača širom Europe.

Slovenska vlada je nedavno odobrila drastično veće cijene vinjeta, ali i uvođenje novog razreda vinjete koji nema niti jedna zemlja u Europi te se očekuje da će to dovesti do velikih prosvjeda auto klubova i vozača širom Europe, piše Jutarnji.hr.

Prema novom cjeniku , od 1. listopada na slovenskim autocestama sedmodnevnu vinjetu za osobni automobil eura plaćat ćete i dalje 15 eura.

No, najveća novost je novi vinjetni razred koji uključuje mjerenje visine automobila iznad prve osovine. Dakle, da bi ste platili najnižu cijenu vinjete visina od podloge preko sredine prvog kotača do najviše točke haube automobila mora biti do 1,3 metara kako bi vinjetu za sedam dana platitili “samo” 15 eura. Ukoliko je visina viša, tu istu vinjetu plaćat ćete 40 eura.

Iz DARS -a, upravitelja slovenskih autocesta, nonšalantno su vozačima poručili kako prije negoli kupe vinjetu izmjere visinu svog automobila. Jer, o visini automobila ovisi koliku ćete cestarinu platiti. Ukoliko je automobil težak do 3500 kg i viši od 1,3 metra, vozači će umjesto 15 eura za sedmodnevnu vinjetu platiti čak 40 eura! Dosada nigdje u Europi visina automobila nije mjerilo za određivanje iznosa cestarine već njegova težina.

Namjera slovenskih vlasti je jasna - da vlasnici monovolumena i džipova plaćaju višu cijenu cestarine. Slovenski novinari od DARS-a su zatražili pojašnjenje na koji će način provjeravati visinu automobila te im je odgovoreno da će u budućnosti nabaviti posebne uređaje za to. U pravilu to znači da će slovenski nadzornici osim dvogleda, kojima su dosad provjeravali da li vozači imaju važeću vinjetu, uz sebe imati i lasere za provjeru visine automobila.

Ova odluka slovenske vlade izazvala je bijes slovenskog Auto kluba čiji su predstavnici izjavili kako je nemoguće točno izmjeriti traženu visinu jer samo mali pomak u lijevo ili desno prilikom mjerenja daje drugačije vrijednosti. Osim toga, traženi podatak o visini automobila nije naveden u tehničkoj specifikaciji automobila od strane proizvođača.

Postoji podatak o ukupnoj visini vozila, ali ovaj specifični podatak nije naveden.

Slovenija je tako odlučila postati jedinstvena po načinu određivanja visine cestarine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU