Velika Britanija će olakšati izdavanje viza za Kineze

14.10.2013. 15:01 / Izvor: Fena
Velika Britanija će olakšati izdavanje viza za Kineze

Kinezima će biti pojednostavljena procedura podnošenja zahtjeva za dozvolu ulaska u Veliku Britaniju što će biti dobro za turizam i trgovinu, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar financija George Osborne.

Kinezima će biti pojednostavljena procedura podnošenja zahtjeva za dozvolu ulaska u Veliku Britaniju što će biti dobro za turizam i trgovinu, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar financija George Osborne.- Najavio sam nove mjere u cilju pojednostavljenja i ubrzavanja izdavanja viza posjetiocima porijeklom iz Kine - napisao je ministar na svom Twitter profilu za vrijeme posjete Pekingu.

- To je dobro za britanski turizam i trgovinu - dodao je on.

Mjere su predvidjele da kineski turist koji je dobio od nekih agencija ulaznu vizu za Šengenski prostor, čija članica nije Velika Britanija, neće biti primoran da traži još i vizu za ulazak u Veliku Britaniju tokom svog putovanja. Evropska i svjetska konkurencija trude se da privuku kineske turiste poznate kao rastrošne na putovanju.

Velika Britanija je 2012. godine izdala 210.000 viza Kinezima i ostvarila prihod od 250 miliona eura.

Kineskih putnika je u 2000. godini bilo 10 miliona, a u 2012. godini 83 miliona, prema podacima Svjetske turističke organizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU