Njemačka smanjila broj krađa metala

17.08.2014. 18:54 / Izvor: EurActiv.rs
Njemačka smanjila broj krađa metala

U Njemačkoj se smanjuje broj krađa metala, ali rastu troškovi zbog tih krađa, saopštila su njemačka preduzeća koja od 2012. sarađuju u borbi protiv krađe metala.

U Njemačkoj se smanjuje broj krađa metala, ali rastu troškovi zbog tih krađa, saopštila su njemačka preduzeća koja od 2012. sarađuju u borbi protiv krađe metala. Kako navode, troškovi krađa su od 2012. porasli na 58 miliona eura. Ta inicijativa koja okuplja njemačke kompanije u oblasti infrastrukture, trgovine metalima i prerade otpada, ipak se pokazala kao uspješna, a u planu je da se ovaj vid saradnje proširi i na druge zemlje.

 Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn i giganat za telekomunikacije i energetiku, Deutsche telekoma i RWE pokrenuli su prije dvije godine u Njemačkoj inicijativu za saradnju u borbi protiv krađe metala. Ta inicijativa sada okuplja različite velike privredne grupe i udruženja, uključujući preduzeća koja se bave trgovinom metalima i sirovinama i preradom otpada.

 Članovi te grupe su uspostavili sistem uzbunjivanja i razmjene informacije u vezi sa krađama. U slučaju krađe obavještavaju se i trgovci metalima i preduzeća za reciklažu čime se kradljivcima otežava prodaja ukradenog metala, navodi se u saopštenju.

 Mjere podrazumjevaju i obilježavanje metala kako bi bio bolje zaštićen i kako bi mu se lakše ušlo u trag u slučaju krađe.

 Od početka primjene tih mjera 1.500 osoba je uhapšeno.

 Njemačke kompanije smatraju da je njihova inicijativa vrlo uspješna i planiraju da ovu vrstu partnerstva prošire i na druge zemlje. U planu su već sastanci sa potencijalnim partnerima u Poljskoj i Austriji.

 Krađa metalnih predmeta, bilo da je riječ o šinama, kablovima, šahtovima pa i spomen-pločama, pogađa i zemlje Europske unije. Porastu broja krađa su u proteklih nekoliko godina pogodovali skok cijena metala, kao i sve veća nezaposlenost.

 Krađama su najviše izloženi zelježnica i telekomunikacioni sektor, pa su Europske željeznice 2012. tražile da se na nivou Europske unije reaguje zbog sve češćih krađa kablova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU