Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak o ukrajinskoj krizi

10.01.2015. 10:42 / Izvor: Fena
Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak o ukrajinskoj krizi

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastat će se u Berlinu u ponedjeljak kako bi raspravljali o situaciji u istočnoj Ukrajini i provedbi mirovnog plana iz Minska.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastat će se u Berlinu u ponedjeljak kako bi raspravljali o situaciji u istočnoj Ukrajini i provedbi mirovnog plana iz Minska, saopćeno je iz Vlade Njemačke.

Ministri su održali telefonsku konferenciju i složili su se da se sastanu u ponedjeljak kako bi nastavili s naporima na rješavanju krize, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, prenosi Reuters.

- U ponedjeljak želimo ostvariti još jedan pokušaj da prevaziđemo prepreke. Još je, međutim, dug i težak put pred nama na punoj provedbi sporazuma iz Minska - izjavio je Steinmeier.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je čelnike Rusije, Francuske i Njemačke na razgovore u kazahstanskoj prijestonici Astani 15. januara u pokušaju na uspostavi mira.

Njemačka i Francuska, ipak, izrazile su sumnju u to da se takav samit može održati bez naprretka u provedbi mirovnog plana iz Minska, koji je dogovoren u septembru.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je iu četvrtak da se svih 12 tačaka mirovnog protokola mora provesti prije nego što bi EU mogla razmotriti ublažavanje sankcija protiv Rusije.

Razgovori u Berlinu u ponedjeljak bit će priprema za "mogući sastanak na najvišem nivou", izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin na marginama sastanka s Hrišćansko socijalnom unijom (CSU) - sestrinskom strankom konzervativaca Angele Merkel.

- Ono što se smatra rezultatom i što mi vidimo kao rezultat je efektivni prekid vatre i puna provedba sporazuma iz Minska - izjavio je Klimkin.

Više od 4.700 ljudi ubijeno je u borbama između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini od aprila prošle godine. Sukob je izazvao najtežu krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Hladnog rata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU