Evropska komisija sakrila naučno istraživanje o opasnim hemikalijama

03.02.2015. 13:27 / Izvor: Index.hr
Evropska komisija sakrila naučno istraživanje o opasnim hemikalijama

Naučna studija upozorava na hemikalije povezane s deformacijom fetusa, genetskim mutacijama, neplodnošću i drugim bolestima.

Evropska unija izbjegla je uvođenje zabrane za najmanje 31 pesticid "ignorirajući" naučnu studiju koja upozorava na hemikalije povezane s deformacijom fetusa, genetskim mutacijama, neplodnošću i drugim bolestima.

Naučna studija, koja je u posjedu Guardiana, preporučuje identifikaciju i kategorizaciju kancerogenih hemikalija koje utiču na endokrini sistem (EDC) i izazivaju čitav niz nuspojava.

Izvori iz Komisije kažu da je istraživanje "zakopano" od visokih evropskih dužnosnika pod pritiskom velikih kompanija, koje EDC hemikalije koriste u brojnim proizvodima, bilo da je riječ o plastici, pesticidima ili kozmetici.    

Neobjavljena studija tvrdi da su rizici povezani s izloženošću majnoj količini EDC-a tako veliki da predstavljaju dobar razlog za njihovu zabranu. Evropska unija je na temelju istraživanja mogla i trebala zabraniti velik broj proizvoda još pretprošle godine, piše Guardian.

Pokleknuli pred lobijem

Dužnosnici Evropske komisije kažu da je pritisak velikih "industrijskih igrača" kakvi su Bayer i BASF bio prevelik i da su stroži kriteriji kontrole predloženi studijom odbačeni, a usvojene blaže mjere.

"Mi smo bili spremni ići s kriterijima, baš kao i strateškim prijedlogom, ali nam je rečeno da zaboravimo na to iz ureda glavnog tajnika," rekao je neimenovani izvor iz Komisije za Guardian. "Kriteriji su efektivno suspregnuti i mi smo dozvolili biocidima i pesticidima da pređu preko zakona"

Prošlog mjeseca, jedanaest europarlamentaraca uputilo je pismo koje nadilazi stranačka opredjeljenja komesaru za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisu Andriukaitisu u kojem traže da EU poštuje mandat i usvoji strože kriterije za EDC.

Opasne hemikalije predmet su sudskih postupaka koje su pokrenuli Švedska, Evropski parlament i Vijeće Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU