Uzbuna: U jedinoj zemlji EU-a s besplatnom vodom stigli prvi računi

02.05.2015. 11:58 / Izvor: Poslovni dnevnik
Uzbuna: U jedinoj zemlji EU-a s besplatnom vodom stigli prvi računi

Prema protivnicima naplate - cilj je privatizacija vode i njezine distribucije u Irskoj. Jer vlast je osnovala državnu tvrtku - Irske vode, i vodu pretvorila u robu koja se plaća.

Irska je bila jedina zemlja Europske unije s besplatnom vodom. Tome je došao kraj, vodomjeri su postavljeni. Ovih su im dana stigli prvi računi.

Pobuna je počela - Inicijativa 'Pravo na vodu' udružila se s najjačim sindikatima. Gledajući stotine tisuća demonstranata, Vlada se povukla - izjavila je da će do 2019. ograničiti iznos koji  se naplaćuje, a to znači da nitko neće morati platiti više od 260 eura. To su rekli samo da ublaže politički pritisak u vezi s tim pitanjem, ali od naplate vode ne odustaju, objavio je HRT.

Prema protivnicima naplate - cilj  je privatizacija vode i njezine distribucije u Irskoj. Jer vlast je osnovala državnu tvrtku - Irske vode, i vodu pretvorila u robu koja se plaća.

Uvjet za dobivanje financijske pomoći, koju je Irska trebala kad se našla pred bankrotom, bio je uvođenje naplate vode. Početkom travnja u stotinu tisuća irskih kućanstava poslani su prvi računi za naplatu vode. No protivnici naplate građanima su preporučili otkazivanje poslušnosti. Dakle da te račune jednostavno ne plate.

Parlamentarni izbori su na pomolu, naplata vode postala je političko pitanje. Onaj tko naplatu podržava, sigurni su protivnici, neće dobiti mandat za sastav nove vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU