Hrvatska nastavlja privlačiti Hollywoodske produkcije

25.06.2015. 09:55 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Hrvatska nastavlja privlačiti Hollywoodske produkcije

Zahvaljujući slikovitom krajoliku, stručnom osoblju i programu poticaja, Hrvatska nastavlja privlačiti Hollywodske produkcije.

Zahvaljujući slikovitom krajoliku, stručnom osoblju i programu poticaja, Hrvatska nastavlja privlačiti Hollywodske produkcije.

Nakon 'Igre prijestolja', najnoviji projekt je snimanje akcijskog trilera 'Jezero' u kojem glume dobitnik Oscara J.K. Simmons, poznat po ulozi Verna Schillingera iz HBO serijala 'Oz' te filmu 'Whiplash'. Režiju potpisuje slavni Luc Besson.

Film se prošlog tjedna počeo snimati u Hrvatskoj nakon što su obavljena snimanja u Njemačkoj. Na produkciju će biti potrošeno čak 7 milijuna dolara, a HAVC (Hrvatski audiovizualni centar) će produkciji vratiti 1,3 milijuna dolara. 'Jezero' predstavlja najskuplji filmski projekt sniman u Hrvatskoj ove godine.

- Mnogo je podvodnih scena. Jedna od mogućnosti je bila da snimamo na Malti, ali, zahvaljujući iznimno pozitivnom iskustvu koje je jedan od producenata doživio u Dubrovniku za vrijeme snimanja serije 'Obitelj Borgia', odlučili smo se za Hrvatsku. Povjerenje je jako bitno u filmskoj industriji. Odluke se donose na račun prethodnih iskustava. Naravno, izvrsne lokacije, stručni tim i financijski poticaji također igraju ulogu. – izjavio je producent Raphaël Benoliel.

Akcijski triler će se snimati u Zagrebu, Karlovcu, Ogulinu, Istri, na jezeru Lokve u Gorskom kotaru te na jezeru Čiče kraj Velike Gorice.

Veliki dio tima, uključujući umjetničkog direktora, snimatelje, producente te lokacijskog menadžera, dolazi iz Hrvatske. Hrvatski glumci i glumice igrat će nekoliko sporednih uloga, a lokalno stanovništvo naći će svoju ulogu među tisuću traženih statista.

Domaći mediji su ranije ovog mjeseca objavili kako će se šesta sezona 'Igre prijestolja' djelomično snimati u Hrvatskoj, kao što je bio slučaj i s prethodnim sezonama. HBO nije potvrdio navode, ali je pohvalio suradnju s HAVC-om. Prošle je godine u Hrvatsku premješteno i snimanje američke televizijske serije 'Dig', a producenti su izjavili kako je program financijskog poticaj jedan od glavnih razloga za takav potez.

Hrvatska je s programom poticaja započela 2012. godine i nekoliko je stranih produkcija, uključujući 'Igru prijestolja', iskoristilo ponuđenu mogućnost. Program propisuje da se stranim produkcijama vraća 20 posto uloženog u snimanje u Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU