Mađarska Vlada plaća avionske karte mladima da se vrate u zemlju

03.07.2015. 10:02 / Izvor: BIZLife
Mađarska Vlada plaća avionske karte mladima da se vrate u zemlju

Mađarska Vlada odlučila je da finansijski stimuliše povratak mladih u zemlju. Svima koji su zbog zaposlenja ili studiranja napustili Mađarsku, a žele da se vrate, nude besplatne avionske karte i 100.000 forinti mjesečno u periodu od godinu dana.

Problemom odliva mozgova suočavaju se sve zemlje u našem regionu, ali jedna vlada odlučila je da to pitanje riješi tako što će sama stimulisati njihov povratak.

Vlada Mađarske odlučila je da finansijski stimuliše povratak mladih u zemlju. Svima koji su zbog zaposlenja ili studiranja napustili Mađarsku, a žele da se vrate, nude besplatne avionske karte i 100.000 forinti (oko 320 eura) mjesečno u periodu od godinu dana. Iznos mjesečne naknade dovoljan je za najam jednosobnog stana u Budimpešti i neke manje troškove.

Program 'Vratite se kući, mladi ljudi'  od aprila do danas uspio je promijeniti mišljenje 800 mladih ljudi koji su prihvatili vladinu ponudu, piše The Independent. Vlada se nada da će na ovaj način podstaći mlade i talentovane radnike da se vrate u Mađarsku.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU