Lagard: Globalna privreda gubi zamah

EU / POLITIKA

Lagard: Globalna privreda gubi zamah

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je da globalna privreda gubi zamah i pozvala je vlade da preduzmu mjere da bi se održao oporavak.

06.04.2016. 09:49 / Izvor: Agencije

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorila je da globalna privreda gubi zamah i pozvala je vlade da preduzmu mjere da bi se održao oporavak.

U govoru danas u Frankfurtu u Njemačkoj Lagard je rekla da je privredni oporavak posle globalne krize 2007-2009 „i dalje suviše spor i suviše krhak“.

Ona je rekla da je dobra vest da globalna privreda nije u krizi, ali je dodala da spori rast postaje prihvaćen kao „novo osrednje“ stanje.

Lagard je rekla da su izgledi za globalni privredni rast oslabili za narednih šest mjeseci i nagovijestila da bi MMF mogao da preispita svoje prognoze rasta.

Njen govor predstavlja uvod za godišnji prolećni sastanak MMF-a i Svjetske banke kasnije ovog mjeseca u Vašingtonu kada će ministri i predstavnici centralnih banaka 188 zemalja članica Fonda razgovarati o stanju svjetske privrede.

Lagard je pozvala vlade da preduzmu mjere za podsticanje rasta i da povećaju potrošnju za javnu infrastrukturu.

„Ako oni koji kroje politiku mogu da se suoče sa izazovima i deluju zajedno, pozitivni uticaj na globalno povjerenje, i globalnu privredu, biće znatni“, rekla je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU