Pripremite se za strožije kontrole: Nova pravila na granicama u EU

07.05.2016. 11:28 / Izvor: Akta.ba
Pripremite se za strožije kontrole: Nova pravila na granicama u EU

Državljani Europske unije mogli bi se uskoro na granicama suočiti s pooštrenim kontrolama, nalik onima koje prolaze državljani zemalja koje nisu članice EU-a.

Državljani Europske unije mogli bi se uskoro na granicama suočiti s pooštrenim kontrolama, nalik onima koje prolaze državljani zemalja koje nisu članice EU-a, ali unatoč tome, na graničnim prijelazima i dalje će postojati posebno označen trak za one s EU putnim ispravama, piše riječki Novi list.

Izmjene europskih pravila znače da će se provjera onih koji imaju europske putne dokumente provoditi sustavno, dok se dosad na taj način provjeravalo tek tri do četiri posto europskih državljana.Osim uobičajene provjere identiteta – usporedbom osobe i njezine putovnice – kontrola će se provoditi i kroz nacionalne i međunarodne baze podataka.

Na taj način bi se provjeravala valjanost i autentičnost putnih isprava pregledom kroz, primjerice, Schengenski informacijski sustav i Interpolovu bazu podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima.U Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske pojašnjavaju da bi se sustavna provjera državljana EU-a, kad je u pitanju Hrvatska, provodila na cijeloj granici sa susjednim državama, uključujući i članice Unije, Sloveniju i Mađarsku, prenosi Slobodna Bosna.

Nova pravila izvori iz MUP-a uspoređuju s vremenom kada Hrvatska nije bila u EU i uvjereni su da hrvatski državljani neće osjetiti prevelike promjene. Provjera kroz baze podataka, tvrde, traje tek nekoliko sekundi i ipak je manje intenzivna nego kontrola ljudi koji nisu iz EU-a. Kod njih se, kažu u MUP-u, provjerava ‘čitav niz uvjeta’, piše Novi list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU