HR od EK traži pomoć za proizvođače mlijeka i za saniranje šteta od mraza

18.05.2016. 10:03 / Izvor: HINA
HR od EK traži pomoć za proizvođače mlijeka i za saniranje šteta od mraza

Hrvatska je u utorak na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a predložila posebnu točku dnevnog reda.

Hrvatska je u utorak na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a predložila posebnu točku dnevnog reda o poteškoćama proizvođača mlijeka te sa skupinom zemalja zatražila konkretne mjere za saniranje šteta od mraza, izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić.

"Hrvatska je predložila posebnu točku unutar koje želimo izvijestiti Europsku komisiju o stanju u posebno osjetljivom i ranjivom sektoru - proizvodnji mlijeka", rekao je ministar Romić.

Hrvatski proizvođači mlijeka, kao i oni iz drugih zemalja članica, prolaze kroz teško razdoblje. Proizvodnja mlijeka u zadnjih godinu dana u Hrvatskoj pala je za 12,6 posto, a između 2014. i 2016. godine proizvodnja je pala preko 20 posto. Također padaju otkupne cijene mlijeka.

Do toga je došlo zbog povećanja proizvodnje mlijeka u EU-u nakon ukidanja proizvodnih kvota te zbog ruskog embarga.

"Kako proizvodnja mlijeka u EU-u raste to je sve veći pritisak na proizvođače u Hrvatskoj i oni nažalost odustaju od proizvodnje. Danas ćemo izvijestiti Komisiju o našim zahtjevima da se primjene mjere pomoći proizvođačima mlijeka kao i prošle godine te ostale mjere koje smo spremni provesti kako bi se ovaj osjetljivi sektor spasio od propadanja", rekao je Romić.

Hrvatska je zajedno s Austrijom, Češkom, Slovačkom i Slovenijom pokrenula inicijativu da se Europsku komisiju izvijesti o štetama od mraza u pojedinim državama. "Zatražit ćemo neke konkretne aktivnosti, konkretne mjere", rekao je Romić, dodavši da se u Hrvatskoj štete od mraza procjenjuju na iznos između 120 i 150 milijuna eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU