Orban danas na predizbornom kongresu Janšine stranke u Celju

11.05.2018. 08:15 / Izvor: Agencije
Orban danas na predizbornom kongresu Janšine stranke u Celju

Od relativne većine bit će ovisna i mogućnost formiranja nove vlade jer relativni pobjednik izbora.

Mađarski premijer Viktor Orban sudjelovat će u dans u Sloveniji na predizbornom skupu stranke koju vodi bivši slovenski premijer Janez Janša, potvrdila je u četvrtak na svojim internet stranicama Slovenska demokratska stranka (SDS).

Predizborni kongres, na kojemu će stranka predstaviti svoje kandidate za parlamentarne izbore koji se održavaju 3. lipnja, održat će se u sportskoj dvorani Golovec u Celju, a potporu stranci dolaze izraziti ugledni strani gosti - predsjednik europskih pučana u Europskom parlamentu (EPP) Manfred Weber i mađarski premijer Viktor Orban, najavili su u stranci desnog centra koja gaji bliske veze s Orbanovom strankom Fidesz.

Prema dosadašnjim anketama javnog mnijenja, za relativnu većinu u novom slovenskom parlamentu borit će se Janšina stranka, Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana te Lista Marjana Šareca (LMŠ), novoosnovana grupacija koju vodi gradonačelnik Kamnika, nova slovenska politička zvijezda, koji je lani na predsjedničkim izborima tijesnom većinom izgubio od Boruta Pahora u drugom izbornom krugu, prenosi Hina.

Od relativne većine bit će ovisna i mogućnost formiranja nove vlade jer relativni pobjednik izbora u načelu od predsjednika države prvi dobiva mandat za pokušaj sastavljanja vladajuće koalicije.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji je sa svojom Pozitivnom Slovenijom (PS) na izborima dobio relativnu većinu, ali nije uspio sastaviti vladu, nakon čega je prijelaznu vladu jednu godinu vodio Janša, pokrenuo je u srijedu inicijativu za stvaranje lijevog "protujanšinog" bloka, a priodružio mu se i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, po čijim je riječima jedino Janković u stanju okupiti podijeljenu ljevicu i spriječiti ponovni dolazak Janše i stranaka desnice na vlast.

Erjavec je od 2004. do 2008. godine bio ministar obrane u prvoj Janšinoj vladi, ali je nakon toga promijenio političke preferencije i od tada bio ministar na raznim pozicijama u više koalicija lijevog centra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU