Brexit: Irska upozorava Ujedinjenu Kraljevinu da joj vrijeme istječe

23.06.2018. 10:49 / Izvor: HINA
Brexit: Irska upozorava Ujedinjenu Kraljevinu da joj vrijeme istječe

Irski premijer upozorio je u četvrtak London da nema previše vremena za zaključivanje sporazuma o nesmetanom povlačenju iz Europske unije.

Irski premijer upozorio je u četvrtak London da nema previše vremena za zaključivanje sporazuma o nesmetanom povlačenju iz Europske unije, nakon što je od čelnika Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji se trenutno nalazi u Irskoj, dobio snažnu potporu da granica između Irske i Sjeverne Irske mora ostati otvorena.

Ta granica će biti jedina kopnena granica Velike Britanije s EU nakon Brexita i to se pokazalo kao jedno od gorućih problema u pregovorima o Brexitu te se očekuje da će europski čelnici u petak izraziti zbog toga zabrinutost.

I dok se obje strane slažu da je potrebno imati rezervni plan kako bi granica ostala otvorena, tzv. "backstop" rješenje (zaštitni mehanizam u sporazumu o povlačenju - članak 50 - koji bi značio da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađu druga rješenja) dogovoren je u prosincu na vrlo općenit način te nema konsenzusa o tome kako ga primijeniti do Brexita, tj. ožujka 2019.

"Bit ću direktan, nema puno vremena za zaključivanje sporazuma i premalo je vremena da postane operabilan do vremena izlaska Britanije iz Europske unije", kazao je irski premijer Leo Varadkar.

Ministar vanjskih poslova Simon Coveney je kazao da se fokus sada mora premjestiti s Londona na Bruxelles te da britanska premijerka Theresa May mora ispoštovati svoja obećanja vezana uz granično pitanje.

Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je poručio da "Irska nije sama i da Irsku podržava 26 članica i Komisija".

"I to se neće promijeniti. Snažno se protivim bilo kakvom iskušenju da se Irsku izolira. Irska mora biti dio sporazuma", poručio je Juncker.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU