Fajon: Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija

EU / POLITIKA

Fajon: Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija

Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Evropskom komisijom nastaviti brže i sa više motivacije.

26.06.2018. 14:00 Izvor: / Fena

Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Evropskom komisijom nastaviti brže i sa više motivacije - kazala je na konferenciji za medije Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije koja danas boravi u službenoj posjeti Sarajevu.

Ona se tokom posjete upoznala sa situacijom u Pralamentu FBiH, te kazala da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme, te da su BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Kazala je da je teško ići dalje bez kompromisa, dijaloga i saradnje, te izrazila nadu da će se nastaviti raditi na integraciji BiH.

"Poruke koje sam danas čula prenijet ću Briselu. I dalje ću se zalagati za proširenje EU i na BiH. Ove godine je bilo pozitivnih momenata i nadam se da će se nastaviti napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu", naglasila je Fajon.

Na sastanku sa Lidijom Bradarom, predsjedavajućom Doma naroda Parlament FBiH, i Edinom Mušićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kojem je prisustvovao specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Fajon je kazala da je tema razgovora bila i Izborni zakon.

Izrazila je žaljenje što zastupnici Kluba HDZ-HSN u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH neće učestvovati na tematskoj sjednici, jer „kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno“.

"Danas su više nego ikada potrebni lideri koji su spremni na kompromise. Znam da je danas puno političkih emocija, ali s druge strane potrebne su što brže reforme i da se ne gubi vrijeme. Voljela bih da su danas svi na sjednici, posebno kada je u rasprava o evropskom putu Bosne i Hercegovine", istakla je Fajon.

Potrebno je stvoriti uslove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra Fajon. 

Također je kazala da EU brine odlazak mladih iz BiH, ali da su to ne samo za BiH nego i za region i EU.

Ambasador Wigemark smatra da BiH treba nastaviti raditi na evropskim integracijama i u regionalnom kontekstu uoči Samita lidera u Londonu, kao i pred Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje, te da je EU tu da pomogne BiH, „a ne da diktira ili nameće stvari“.

"Neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na 600 pitanja radi pojašnjenja što je prije moguće uz napomenu da kvalitet dolazi prije brzine. Nisu sva pitanja dramatična EU, niti u BiH koja bi trebala biti povod za neku dramu", kazao je Wigemark.  

Predsjedavajući Mušić i Bradara upoznali su Fajon i Wigemarka o presjeku stanja u FBiH, stepenu provedbe reformske agende i onome što nije završeno, da ima napretka, te izrazili nadu da će dijalog i kompromis dovesti do relaksiranih odnosa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU