Le Drian: Malo je vjerovatan ekonomski paket za Iran prije novembra

06.07.2018. 14:42 / Izvor: Fena
Le Drian: Malo je vjerovatan ekonomski paket za Iran prije novembra

Rusija i Kina rade na stvaranju finansijskog mehanizma koji bi ublažio najavljene strožije američke sankcije Iranu.

Francuski ministar vanjskih posalova Jean-Yves Le Drian izjavio je u petak kako je malo vjerovatno da će evropske sile biti u stanju da sastave ekonomski paket za Iran koji bi spasio nuklearni sporazum prije novembra, i upozorio je Teheran da prestane prijetiti odustajanjem od svojih obaveza iz tog sporazuma.

"Oni moraju prestati da permanentno prijete raskidom svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma", izjavio je Le Drian za RTL radio prije nego što je otputovao u Beč na ministarski sastanak o iranskom nuklearnom sporazumu.

"Oni moraju prestati s prijetnjama kako bismo mogli pronaći rješenje, i Iran bi dobio neophodnu ekonomsku kompenzaciju", kazao je šef francuske diplomatije.

On je izjavio da, pored evropskih sila, i Rusija i Kina rade na stvaranju finansijskog mehanizma koji bi ublažio najavljene strožije američke sankcije Iranu.

"Pokušavamo da to učinimo prije uvođenja novih sankcija početkom augusta, i nakon toga, drugog seta sankcija u novembru", kazao je Le Drian, prenosi agencija Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU